
Master leren en innoveren (MLI)
Wil jij het onderwijs op jouw school verbeteren en vernieuwen? Wil je daarin een voortrekkersrol vervullen? Dan is de master Leren en Innoveren iets voor jou.
Het onderwijs is een belangrijk fundament voor de democratische samenleving, het versterkt kansengelijkheid en het streven naar rechtvaardigheid en vrede voor de wereld. De afgelopen jaren is er in toenemende mate aandacht voor burgerschapsonderwijs vanuit de overheid. Burgerschap is aangemerkt als een van de vier basisvaardigheden van het onderwijs.
Nu blijkt dat er bij scholen en leerkrachten nog verlegenheid is hoe er invulling gegeven kan worden aan burgerschapsonderwijs en hoe dit samen valt met de visie van de school, inrichting van het onderwijs en het eigen handelen van de leerkracht.
Deze post-hbo opleiding bestaat een basismodule en verschillende verdiepende modules.
Deelnemers worden uitgedaagd om na te denken over burgerschapsonderwijs vanuit de eigen visie en die van school. Er worden handvatten aangereikt om vorm te geven aan burgerschap binnen de wettelijke kaders. De opleiding bestaat uit een basismodule en verdiepende modules.
De basismodule en de drie verdiepende modules van 2 bijeenkomsten geven in recht op een diploma coördinator burgerschapsonderwijs. Het is ook mogelijk om alleen de basismodule te volgen.
De verdiepende modules van twee bijeenkomsten per module richten zich op wereldburgerschap, pedagogische dimensie van burgerschap, kansengelijkheid, rollen van de leerkracht en veranderkunde.
Studiebelasting:
Wanneer je de opleiding succesvol hebt afgerond, ontvang je het diploma coördinator burgerschapsonderwijs.
Bijeenkomsten van 15.00-18.00 uur op:
Ben jij die leraar bij wie leerlingen en collega’s als eerste aankloppen als ze vragen hebben over onderzoekend leren? Word je gewaardeerd om jouw innovatieve ideeën over onderwijs en heb je affiniteit met digitale middelen? Na afronding van de post-hbo-opleiding Toekomstgericht Onderwijs ben je erkend specialist in het onderwijs van vandaag en morgen.
Ben jij de vraagbaak als het gaat om eigentijds onderwijs in de klas? Dan is de specialisatie Toekomstgericht Onderwijs iets voor jou. De opleiding is deels online te volgen en ook incompany behoort tot de mogelijkheden.
Jij geldt straks als de inspirator en specialist in Toekomstgericht Onderwijs. Voor alle collega’s en leerlingen ben jij de vraagbaak als het gaat om eigentijds onderwijs in de klas. We gaan aan de slag met het ontwikkelen en evalueren van lessen die draaien om onderzoekend leren; wetenschap en technologie; en ICT-middelen. Je bent vakdidactisch deskundig en weet hoe je onderwijs op een 21e-eeuwse manier vormgeeft. Je bent bekend met de principes van veranderkunde en je kunt collega’s op professionele wijze inspireren en begeleiden om mee te groeien bij innovaties. Je kunt goed samenwerken met andere specialisten in de schoolorganisatie en ziet de meerwaarde daarvan in.
Leerkrachten (speciaal) basisonderwijs die in de afgelopen cursusjaren zijn opgeleid tot specialist op een bepaald gebied kunnen ook een verdiepingstraject volgen. In het verdiepingstraject leer je om samen met collega-leerkrachten en cursisten op de werkplek binnen een PLG te leren van en met elkaar. Je voert praktijkgericht onderzoek uit om veranderingen of onderwijsvernieuwing in de klas of op school in gang te zetten.
Het leren kennen van de vakinhoud en vakdidactiek van Specialist Toekomstgericht Onderwijs. Onderwerpen die aan bod komen in de opleiding:
Er wordt gebruik gemaakt van actuele literatuur. Op de bijeenkomsten wordt het geleerde voortdurend getoetst aan de eigen praktijk. Je gaat een veranderplan maken voor de schoolontwikkeling op het gebied van Specialist Toekomstgericht Onderwijs. Tijdens een van de lessen ga je daarbij een collega coachen en begeleiden.
Leerkrachten (speciaal) basisonderwijs, die opgeleid willen worden tot Specialist Toekomstgericht Onderwijs. Een specialist heeft minimaal 2 jaar ervaring als leerkracht basisonderwijs en affiniteit met onderzoekend en ontwerpend leren.
Richtlijn: 18 dagdelen van 3 uur in 1 jaar. Daarnaast zijn er 4 intervisiebijeenkomsten van 2 uur onder leiding van de deelnemende scholen of geregeld door deelnemers zelf. En een werkbezoek in Nederland, zoals een conferentie. De studielast van de opleiding is ongeveer 336 uur.
De kosten per deelnemer bedragen €2.995. De kosten voor boeken en materialen bedragen ongeveer €150. De kosten van het werkbezoek zijn niet inbegrepen in de prijs.
Een specialist heeft minimaal 2 jaar ervaring als leerkracht basisonderwijs en affiniteit met onderzoekend en ontwerpend leren.
Bijeenkomsten vinden plaats op woensdagen van 15.00-18.00.