Vraag een adviesgesprek aan
Ben Snoeijink helpt al meer dan tien jaar onze
cursisten hun volgende carrièrestap te zetten.
Hoe krijg je het voor elkaar om je (eerste) jaren als leraar tot een succes te maken? Wat komt er allemaal kijken bij jouw dagelijks handelen? Hoe verdeel je de aandacht over de verschillende werkzaamheden? Hoe ziet jouw werkstijl eruit en hoe draagt deze bij aan je eigen ontwikkeling?
Je krijgt praktische voorbeelden en leert strategieën die direct te gebruiken zijn in je eigen dagelijkse praktijk. De bijeenkomsten worden verzorgd door experts vanuit de IPABO en in overleg experts vanuit het werkveld.
Inductiefase – inspirerende modules voor (startende) leerkrachten
Wat levert het op?
• Je hebt een goed beeld wat er bij jouw dagelijks handelen als leraar komt kijken.
• Je hebt kennis gemaakt met praktische strategieën die je meteen kunt toepassen in je eigen klas.
• Je hebt de gereflecteerd op je eigen mogelijkheden: kansen zien en ervaren die leiden tot (positieve) veranderingen in jouw dagelijks handelen als professional.
Overzicht workshops
Module: Veerkracht
Het gaat in deze module om wendbaar zijn en op professioneel vlak toewijding en groei laten zien onder uitdagende omstandigheden. Beginnende leraren in het (speciaal-) basisonderwijs krijgen met verschillende uitdagingen te maken: hun werkzaamheden zijn emotioneel complex vanwege de vele relaties met zowel leerlingen als collega’s en ouders, ze moeten naast het studeren al een professionele identiteit als leraar ontwikkelen, en ze moeten simultaan leren van het theoretisch onderwijs op school en de praktijkervaringen die ze opdoen voor de klas. Samen zoeken we naar een goede balans tussen werk en privé. Je oefent met prioriteiten stellen en leert hoe je je grenzen stelt.
Donderdag van 15.00 tot 18.00 uur
13 februari 2024
5 maart 2024
26 maart 2024
Module: Rekenen-Wiskunde didactiek
Je krijgt bij dit onderdeel (dieper) inzicht in oplossingsmanieren en strategieën van leerlingen en je kunt deze koppelen aan didactiek van rekenen & wiskunde en aan je eigen vaardigheid daarbij. Hier zicht op krijgen is essentieel om leerlingen goed te kunnen begeleiden als leerkracht. Je verkent jouw (innovatieve) ideeën over onderwijs bij rekenen & wiskunde en leert leerlingen een onderzoekende houding aan te nemen en maakt daarbij gebruik van diverse digitale middelen. Aan de hand van een aantal voorbeelden van leerlingen analyseren we oplossingsmanieren en koppelen deze aan de didactiek.
Donderdag van 15.00 tot 18.00 uur
13 oktober 2023
27 oktober 2023
3 november 2023
Module: Taaldidactiek
Je krijgt bij dit onderdeel (dieper) inzicht in oplossingsmanieren en strategieën van leerlingen en je kunt deze koppelen aan didactiek van taal & lezen en aan je eigen vaardigheid daarbij. Hier zicht op krijgen is essentieel om leerlingen goed te kunnen begeleiden als leerkracht. Je verkent jouw (innovatieve) ideeën over onderwijs bij taal & lezen en leert leerlingen een onderzoekende houding aan te nemen en maakt daarbij gebruik van diverse digitale middelen. Aan de hand van een aantal voorbeelden van leerlingen analyseren we oplossingsmanieren en koppelen deze aan de didactiek.
Donderdag van 15.00 tot 18.00 uur
10 november 2023
17 november 2023
24 november 2023
Klassenmanagement en groepsvorming
Hoe organiseer je samen met leerlingen jouw onderwijs in de groep? Je kijkt met een kritische blik naar de groep (klas) en je eigen handelen. Hoe ga je om met verschillende soorten leerlingen en zorg je ervoor dat de leerlingen effectief kunnen leren? Je wisselt met mede-cursisten ervaringen uit en oefent met klassenmanagement en orde in verschillende lessituaties.
Donderdag van 15.00 tot 18.00 uur
2 november 2023
23 november 2023
Omgaan met opvallend gedrag
Omgaan met opvallend gedrag. Wat als er in jouw groep zich complexe situaties of ordeverstoringen voordoen. Welke soorten gedrag kom je vaak tegen en hoe ga je daar mee om? Wat is opvallend gedrag? Hoe wordt dit gedrag veroorzaakt en wat kan jij als leerkracht daarin betekenen? Je krijgt handelingsperspectieven aangereikt bij het omgaan met verschillen in gedrag.
Donderdag van 15.00 tot 18.00 uur
18 januari 2024
1 februari 2024
15 februari 2024
Samenwerken met ouders
Samenwerken met en ouders. We oefenen met gesprekstechnieken. Daarbij komen vragen aan bod als: hoe stem je op een goede manier met ouders af? Hoe wissel je informatie uit? Je werkt met voorbeelden uit de praktijk en met rollenspel. Je leert soepel en effectief om te gaan met ouders, ook in complexe situaties.
Donderdag van 15.00 tot 18.00 uur
24 januari 2024
9 februari 2024
22 februari 2024
Module: Hoogbegaafdheid
In de module Hoogbegaafdheid leer je vanuit verschillende invalshoeken naar begaafdheid onder kinderen te kijken. Je ontdekt dat bovenmatig intelligente kinderen niet alleen uitdagend lesmateriaal, maar soms ook een andere benadering nodig hebben. Intelligentie een belangrijk onderwerp, maar in deze module gaan we in op alle kenmerken van een begaafd kind.
Donderdag van 15.00 tot 18.00 uur
19 januari 2024
2 februari 2024
16 februari 2024
Startende leraren in het (speciaal) basisonderwijs (minder dan 5 jaar voor de groep) en/ of leraren die wisselen van bouw (waaronder zij-instromers en herintreders). Suggestie om ook LiO-ers aan te laten sluiten
Elke workshop bestaat uit 3 bijeenkomsten van 2 1/2 tot 3 uur.
Ben Snoeijink helpt al meer dan tien jaar onze
cursisten hun volgende carrièrestap te zetten.