Header image

Workshops onderzoekend leren

De verwondering van kinderen vormt een mooi vertrekpunt voor hun eerste kennismaking met wetenschap en technologie. Via onderzoek en ontwerpend leren kunnen ze op ontdekkingsreis gaan. Natuurlijk is een goede leraar die ze daarbij begeleidt essentieel. In de Workshops onderzoekend leren leer je hoe jij de wetenschappers in de dop tot bloei brengt in ons Exploreon en in de klas.

Ik meld mij aanDeel deze opleiding

"*" geeft vereiste velden aan

Je naam*
Ontvanger*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Informatieblad aanvragen

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Hidden
Hidden

Je gaat onderzoekende en ontwerpende activiteiten voor kinderen ontwerpen en uitvoeren. Je leert hoe je leerlingen het beste begeleidt. En je maakt kennis met klassieke en nieuwe digitale middelen die je kunt inzetten.

Op afspraak

Het is ook mogelijk om je als groep aan te melden voor de Workshops Exploreon. Het dagdeel en aanvangstijdstip wordt dan in overleg bepaald. De maximale grootte van een groep is 15 deelnemers.

Locatie

Hogeschool IPABO, locatie Alkmaar.

Workshops

Workshop 1: Onderzoekend leren in een rijke leeromgeving

In deze workshop draait het om onderzoekend leren. Je leert om een onderzoekende lesactiviteit vorm te geven en gebruik te maken van uitdagende materialen.

Workshop 2: Ontwerpend leren in een rijke leeromgeving

In deze workshop maak je kennis met ontwerpend leren. Je leert hoe je met kinderen een ontwerpende activiteit kunt uitvoeren en welke materialen je hierbij kunt inzetten.

Workshop 3: Leeromgeving

In deze workshop gaan we specifiek in op uitdagende materialen die je kunt inzetten bij onderzoekend en ontwerpend leren. Je doet ervaring op in verschillende hoeken. Naast meer klassieke materialen komen ook moderne ICT-middelen aan bod, zoals bijvoorbeeld een digitale microscoop, een weerstation, een 3D-printer, Makey Makey, Beebot, Ozobot en Little bits.

Workshop 4: Begeleiding bij onderzoekend en ontwerpend leren

In deze workshop gaan we specifiek in op de begeleiding van leerlingen bij W&T-activiteiten. Hoe kan je als leraar de begeleiding vorm geven zodat de leerlingen echt tot begrip komen? Welke interactievaardigheden kan je inzetten? Welke denk- en redeneervragen laat je aan bod komen?

Workshop 5: Taalgericht W&T-onderwijs

In deze workshop gaan we aan de slag met het ontwerpen en uitvoeren van taalgericht W&T-onderwijs. Je ontwerpt activiteiten waar zowel taaldoelen als W&T-doelen aan gekoppeld kunnen worden. Deze workshop kan uitgebreid worden tot een cursus van vier bijeenkomsten.

Workshop 6: W&T en het jonge kind

In deze workshop gaat het om het ontwerp en de uitvoering van W&T-activiteiten specifiek voor het jonge kind. Spelend leren, verwonderen en ontdekken staan centraal. Deze workshop kan uitgebreid worden tot drie bijeenkomsten.

doelen
doelen
  • Je krijgt handvatten aangereikt om W&T te organiseren en te begeleiden
  • Kennisdeling met de groep
  • Samen onderzoeken welke mogelijkheden er zijn op het gebied van W&T in de klas
doelgroep
doelgroep

Leraren, studenten, opleiders en onderzoekers die zich willen verdiepen in W&T en onderzoekend leren.

investering
investering

De kosten voor een workshop bedragen €995.

periode
periode

Startdatum in overleg.

Adviesgesprek

Ben Snoeijink helpt al meer dan tien jaar onze
cursisten hun volgende carrièrestap te zetten.

Vraag een adviesgesprek aan
Marcel van der Zee Studieadviseur