Header image

Studieroute Jonge Kind: voltijd + specialisatie

4 jaar
voltijd
Bachelor

Weet je al zeker dat je met kinderen wilt werken die aan de beginfase van hun ontwikkeling staan? Met de studieroute Jonge kind kun je je meteen concentreren op lesgeven aan peuters tot en met groep 4. Zo kun jij buitengewoon efficiënt en doelgericht studeren. Je kunt kiezen voor locatie Amsterdam of locatie Alkmaar.

Inschrijven opleiding Brochure aanvraag

Wat is het verschil met de reguliere pabo?

In de reguliere opleiding zijn de eerste twee jaren gericht op alle groepen van het basisonderwijs. Vanaf het derde jaar start je met een leeftijdsspecialisatie jonge kind of oudere kind. Je begint dus met een brede verkenning van het onderwijs en gaat je later in de opleiding meer specialiseren. In de studieroute Jonge kind begin je vrijwel direct met de onderbouwgroepen.

 • Onderwijsprogramma

  Na een korte brede oriëntatie op de opleiding en het beroep leerkracht, verdiep je je al na enkele weken in het onderwijs aan het jonge kind. Hoe verloopt de ontwikkeling? Hoe leren jonge kinderen? Hoe kun je het spel van kleuters begeleiden. Hoe zorg je ervoor dat zij spelend leren?
  Je loopt stage in de hele onderbouw.In de tweede helft van je studie ga je aan de slag met doorgaande ontwikkelings- en leerlijnen in de basisschool. Je krijgt goed zicht op de manier waarop kinderen zich in de hogere jaren verder ontwikkelen. Je loopt stage in groep 4 of eventueel groep 5.

  Bij het invullen van je keuzeminor heb je de mogelijkheid om je verder te specialiseren in peuters of juist in wat oudere kinderen. Waar jij op dat moment behoefte aan hebt.

 • Meelopen met studenten

  Wil je weten hoe studeren er op Hogeschool IPABO aan toegaat? Eerstejaars studenten nemen je een dag(deel) mee. Zo kijk je mee bij colleges, werkgroepen en krijg je alle ruimte om vragen te stellen. Meelopen is mogelijk van eind oktober tot eind april. Vanaf eind oktober kun je je hier weer aanmelden om mee te lopen.

Toelating Jonge Kind

 • Aanmelden

  Kies in Studielink voor de pabo-voltijdopleiding van Hogeschool IPABO. In de bevestigingsmail die je van ons ontvangt, staat een link. Via die link kun je kenbaar maken dat je interesse hebt in de studieroute Jonge kind. We nemen daarna contact met je op.

 • Toelatingseisen

  Studenten die toelaatbaar zijn voor de voltijd bacheloropleiding aan Hogeschool IPABO, kunnen in aanmerking komen voor de Studieroute Jonge kind. Zij moeten aan de volgende criteria te voldoen:

  • Je hebt je aangemeld voor de voltijd aan Hogeschool IPABO via Studielink.
  • Je doet de studiekeuzecheck voor de zomervakantie.
  • Je levert je huiswerkopdracht op tijd in.
  • Je voert alle opdrachten tijdens de studiekeuzecheck uit.
  • Tijdens de studiekeuzecheck maak je de toets rekenen-wiskunde (wiscat). Bij overintekening voor de studieroute Jonge kind kan je score voor de wiscat de doorslag geven voor je selectie (de landelijke norm is 103).
  • Als je het benodigde diploma in het buitenland hebt behaald, moet je ook in het bezit zijn van het diploma NT2, niveau 2. De examencommissie stelt door middel van een test vast of je het Nederlands voldoende beheerst om de opleiding met goed gevolg te kunnen doorlopen. De examencommissie brengt een bindend advies uit.
 • Studiekeuzecheck

  Voordat je van start gaat, maken we graag persoonlijk kennis tijdens de studiekeuzecheck. De studiekeuzecheck is een verplicht onderdeel van de toelatingsprocedure. Na inschrijving ontvang je de datum voor jouw studiekeuzecheck met een toelichting voor deze dag.

  Na afloop van de studiekeuzecheck krijg je een studieadvies. Maar uiteindelijk bepaal je natuurlijk zelf grotendeels je eigen studiesucces.

  Wil je weten wat de studiecheck precies inhoudt? Kijk dan even hier.

Na de opleiding

 • Na de opleiding

  Met je diploma kun je in verschillende beroepen en vakrichtingen terecht. Naast leraar basisonderwijs kun je denken aan:

  • werken in een sector die ligt in de sfeer van het onderwijs, zoals educatieve dienstverlening of beroepen waarin de begeleiding van kinderen centraal staat.
  • een leidinggevende functie, vanwege je vaardigheden op sociaal en communicatief gebied.
 • In welke groepen kan ik werken na de opleiding

  De studieroute Jonge kind levert je, net als het reguliere traject, een lesbevoegdheid op voor alle groepen in het basisonderwijs. Na je studie kun je dus ook aan de slag in een hogere groep dan groep vier. De vaardigheden die je tijdens je opleiding leert, heb je ook nodig voor het oudere kind. Je leert ook alle lesstof die nodig is voor het oudere kind.

 • Verder studeren

  Dan is je diploma je entreekaart voor een volgende, aanvullende studie:

  • een hbo-master om je verder te specialiseren, bijvoorbeeld in Onderwijs & Technologie, Leren en Innoveren
   of Toekomstgericht onderwijs.
  • aan een universiteit, bijvoorbeeld pedagogiek of psychologie.
  • vakspecialist bewegingsonderwijs, wanneer je graag aan alle groepen op de basisschool gymles wilt geven. Op Hogeschool IPABO kun je hier al in de minorfase een start mee maken.

Praktische informatie

 • Open dag

  Hoe is het om te studeren aan Hogeschool IPABO?
  Hogeschool IPABO is een kleinschalige en praktijkgerichte pabo in Amsterdam en Alkmaar waar docenten en studenten elkaar persoonlijk kennen. Maak kennis met onze docenten en studenten en ontdek hoe leuk studeren aan Hogeschool IPABO is. Meld je aan voor de open dag.

 • Start van de opleiding

  In de laatste week van augustus zien we je graag bij de introductiedagen. De opleiding gaat van start in september De uiterste inschrijfdatum is 30 juni. Schrijf je je in vóór 1 mei, dan heb je automatisch toelatingsrecht indien je voldoet aan de gestelde eisen.

 • Stageplaats

  Het stagebureau zorgt de eerste jaren voor een stageplaats. Hogeschool IPABO werkt hiervoor samen met stagescholen in heel Noord-Holland.

Staat de informatie die je zoekt hier niet tussen? Meer informatie op deze pagina.

Inschrijven opleiding

Vraag een brochure aan van deze opleiding

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*