18 april 2023 - Open dag

Leraar basisonderwijs vierjarige deeltijdopleiding

4 jaar

deeltijd

Bachelor

Ben je niet in de gelegenheid om dagelijks een opleiding te volgen, dan biedt de deeltijdopleiding uitkomst. Op de locatie Amsterdam volg je de vierjarige deeltijdopleiding op woensdagavond van 18.30-21.45 uur en op zaterdag van 8.45 – 17 uur. Een dag in de week loop je stage. Deze opleiding wordt alleen in Amsterdam aangeboden.

Inschrijven opleiding Brochure aanvraag
Leraar basisonderwijs vierjarige deeltijdopleiding

De opleiding

Stap voor stap bouw je je kennis en vaardigheden op om uiteindelijk vol vertrouwen voor de klas te staan. Je helpt kinderen in hun ontwikkeling en je zal merken dat je zelf minstens evenveel leert en groeit als de kinderen aan wie je lesgeeft.

 • Hoe ziet het programma eruit?

  De opleiding tot leraar basisonderwijs bestaat uit twee delen: een majorfase en een minorfase.
  In de majorfase wordt de basis gelegd voor het beroep. Een leraar moet breed ontwikkeld zijn, daarom krijg je een uitgebreid aantal vakken. Tijdens de lessen vergroot je niet alleen jouw kennis, maar je leert ook hoe je die kennis op een boeiende manier overbrengt. In je stage kun je dit direct toepassen in de praktijk. De minorfase is een verdieping; je specialiseert je in het ‘jongere’ of ‘oudere’ kind en je gaat je verder profileren. Lees meer op de pagina Studieprogramma.

 • Werkvormen

  Naast de vaklessen ben je bezig met groepsopdrachten, excursies, cultuurevenementen, thema-opdrachten en de praktijk. Je doet heel veel ervaring op tijdens je stage. Je leert praktijkonderzoek doen en je sluit je studie af met een LIO-stage (leraar in opleiding), waarin je als bijna volleerd leerkracht, zelfstandig voor de klas staat.

 • De stage

  Op Hogeschool IPABO leer je door te doen, in je eerste jaar loop je al direct stage op een basisschool. In de praktijk pas je theorie toe en leer je nieuwe vaardigheden. Je ervaart hoe het is om leraar te zijn. Je gaat op verschillende basisscholen aan de slag. Zo ontdek je wat voor soort school en welke leeftijdsgroep het beste bij je past. Lees hier meer over het werkplekleren.

 • Studiebegeleiding

  Elke klas heeft een eigen studieloopbaanbegeleider, jouw eerste aanspreekpunt. In je lesrooster staan regelmatig SLB-bijeenkomsten gepland. Je studieloopbaanbegeleider begeleidt je zowel op groepsniveau als individueel. Daarnaast staan de vakdocenten je ter zijde. En voor eerstejaars studenten zijn er ‘studiecoaches’, dat zijn studenten uit het tweede jaar die open staan voor al je vragen.

 • Uitstroomprofielen

  In de specialisatiefase van de opleiding kies je voor een uitstroomprofiel. Bij Hogeschool IPABO kun je kiezen uit de volgende profielen:

  ·       Spelend leren
  ·       Onderzoekend leren
  ·       Diversiteit en kritisch burgerschap

 • Studiebelasting

  Je bent naar schatting 30 à 40 uur per week met je studie bezig. Hiertoe rekenen we je contacturen op de opleiding, je vaste stagedag in de week en een deel zelfstudie.

Waarom IPABO

Hogeschool IPABO is een zelfstandige opleiding voor leraar basisonderwijs met twee vestigingen, in Amsterdam en Alkmaar. Waar je ook studeert, de lijn tussen docent en student is altijd kort. Wij vinden persoonlijke aandacht belangrijk. Samen werken we aan dezelfde missie: kinderen helpen in hun ontwikkeling, hun nieuwsgierigheid prikkelen en talenten laten groeien.

Michelle

Opstaan op maandagochtend doe ik niet meer met tegenzin, omdat ik dan voor de klas met lieve kinderen mag staan.

Michelle, student
Sem Student

Een luisterend oor bieden en troosten kan soms al genoeg zijn en daar doe ik het voor.

Sem, student
Kaylee Student

Door elke dag een complimentje te geven aan kinderen maken we als leerkracht de wereld een stukje mooier

Kaylee, student

Vraag een brochure van deze opleiding aan

"*" geeft vereiste velden aan