2 februari 2023 - Open dag

Zij-instroom

2 jaar

Deeltijd

Bachelor

Heb je een afgeronde hbo- of universitaire opleiding dan kun je als zij-instromer direct als zelfstandig leraar voor de klas. Je hebt hiervoor een baan nodig in het basisonderwijs en je moet een geschiktheidsonderzoek afleggen met positief resultaat. Hierna kun je een passend scholingstraject volgen waarbij je in maximaal twee jaar je bevoegdheid behaalt.

Het traject Zij-instroom in Beroep (ZiB) is een gesubsidieerd traject.

Brochure aanvraag
Zij-instroom

Procedure zij-instroom

 • Stap 1. Werkgever zoeken

  Allereerst is het van belang om een werkplek te hebben in het basisonderwijs waarbij je minimaal twee dagen per week een groep kunt draaien.

  Hier vind je een overzichtslijst met besturen/stichtingen en contactpersonen. Samen met deze werkgever vraag je het geschiktheidsonderzoek aan. Tevens is er een verklaring van de werkgever nodig dat deze zorgdraagt voor de betaling van de kosten voor dit assessment.

 • Stap 2. Geschiktheidsonderzoek

  Het geschiktheidsonderzoek bevat de volgende componenten:

  1. De toets rekenen-wiskunde (Wiscat)
   Om het niveau van jouw rekenvaardigheden te beoordelen maak je de toets rekenen-wiskunde (Wiscat) op de opleiding. De toets is een voorwaarde om het traject te mogen starten en moet met een voldoende worden afgerond. Kijk hier voor materiaal ter voorbereiding van de Wiscat.
  2. Het schrijven van een portfolio
   Aan de hand van richtlijnen van Hogeschool IPABO schrijf je een ontwikkelingsportfolio. Het portfolio is de basis voor een interview dat tijdens het schoolbezoek (zie 4.) zal plaatsvinden.
  3. Het voorbereiden van een leeractiviteit
   Deze leeractiviteit wordt uitgevoerd en geobserveerd tijdens het schoolbezoek (zie 4.)
  4. Een schoolbezoek op jouw basisschool
   Twee assessoren zijn gedurende ongeveer een dagdeel op jouw basisschool. Tijdens het schoolbezoek komen de diverse onderdelen samen door middel van een observatie van de leeractiviteit, een reflectiegesprek, een interview op basis van het portfolio en een eindbeoordeling.

  Nadat er een positief resultaat is behaald voor het geschiktheidsonderzoek kun je starten met het zij-instroomtraject. Je kunt direct ingezet worden voor de klas en ondertussen volg je het speciale opleidingstraject.