De extra’s van IPABO

We begrijpen dat studeren niet alleen draait om boeken en colleges. Bij IPABO willen we dat jij groeit, zowel persoonlijk als professioneel. Daarom bieden we als hogeschool een aantal extra’s. Mogelijkheden voor jou als student, waarbij je niet alleen kennis opdoet, maar ook skills ontwikkelt die jou voorbereiden op een succesvolle carrière in het onderwijs. Klaar voor een avontuur dat verder gaat dan het gewone? Welkom bij Hogeschool IPABO!

Extra ervaring

Wil jij extra ervaring opdoen tijdens je studie? Dat kan bij IPABO. Als student laat jij bijvoorbeeld je stem gelden in de Medezeggenschapsraad of de opleidingscommissie, deel je jouw studie-ervaringen met studiekiezers, maak je de IPABO nog gezelliger als lid van het IPABO-café de IPUB of IBAR of zet je je in voor inclusiviteit bij de IPABO GSA.

 • Medezeggenschapsraad (MR)

  Doe bestuurservaring op als lid van de MR. Vind jij het belangrijk en leuk om de belangen van je medestudenten te behartigen, inspraak te hebben in het beleid van IPABO en met de bestuurder om tafel te zitten? Als MR-lid lever je een belangrijke bijdrage om IPABO te blijven verbeteren.

 • Opleidingscommissie

  In de opleidingscommissie wordt de kwaliteit van ons onderwijs nauwgezet gevolgd. Studenten, docenten en werkveldleden reflecteren samen op het onderwijs en adviseren daarover het management. In de commissie worden onder meer de studentevaluaties besproken en wordt ervoor gezorgd dat de kwaliteit van het onderwijs op de IPABO wordt gewaarborgd.

 • PR-student

  Hoe leuk is het om jouw ervaringen te delen en daarmee anderen een stapje verder te helpen in het proces van studiekeuze. Je kunt erbij zijn op open dagen, studiemarkten buiten IPABO of een van de andere evenementen die IPABO organiseert. En doe je mee aan de professionele fotoshoot? Als PR student ben je het gezicht van IPABO.

 • IPUB en IBAR

  Laat je organisatietalent tot bloei komen binnen een fijn studententeam. Bij de IPUB op locatie Amsterdam of de IBAR in Alkmaar komen studenten bij elkaar voor leuke activiteiten of gewoon wat gezelligheid. Voor en door studenten.

 • GSA

  Wil jij je ook inzetten voor een meer inclusieve samenleving? IPABO heeft een GSA, Gender & Sexuality Alliance. Niet alleen voor studenten die tot de LHBTQIA+ gemeenschap behoren maar ook voor diegenen die zich willen inzetten voor inclusiviteit. De GSA wil een veilige plek creëren voor het uitwisselen van vragen of ervaringen, over je eigen gender- of seksuele identiteit en/of over ervaringen op stage of de pabo. Ook wordt gewerkt aan meer zichtbaarheid en educatie over LHBTQIA+ gerelateerde thema’s.

 

Extra begeleiding

 

Gedurende je studieperiode staat de studentendecaan klaar om je te voorzien van informatie, advies, en begeleiding, zowel in relatie tot je studievoortgang als persoonlijke omstandigheden. Bij studievertraging of financiële uitdagingen gerelateerd aan je studie, kun je rekenen op de expertise van de studentendecaan. Samen met hen ga je op zoek naar oplossingen en neem je stappen die bijdragen aan verbeteringen in zowel je persoonlijke functioneren als je studievoortgang.

 • Ondersteuning voorbereiding toelatingstoets

  De vakdocenten aardrijkskunde, geschiedenis en natuur/techniek van Hogeschool IPABO bieden elk voorjaar een intensieve toetstraining aan ter voorbereiding op de toelatingstoetsen. Na inschrijving bij de IPABO kun je je aanmelden voor dit ondersteuningsaanbod.

 • Mediatheek

  In de mediatheek zijn boeken beschikbaar speciaal geschikt voor kinderen van groep 1 t/m 8. IPABO heeft de grootste jeugdliteratuurcollectie van heel Nederland. En jij kunt deze boeken lenen en gebruiken in je lessen.

 • Studeren met een functiebeperking

  Bij Hogeschool IPABO bieden we een inclusieve en ondersteunende omgeving voor al onze studenten en cursisten. Gelijke toegang tot onderwijs staat centraal en we zijn vastbesloten om ervoor te zorgen dat iedereen gelijke kansen krijgt om de studie goed te doorlopen. Wanneer je bijvoorbeeld slecht kunt zien of kunt horen, of wanneer je dyslexie, autisme, een chronische ziekte of een andere aandoening hebt, dan kan studeren lastiger zijn. IPABO biedt diverse voorzieningen om je te ondersteunen. Zo heeft elke student een persoonlijke studieloopbaanbegeleider die je begeleidt bij je studie. Daarnaast kun je denken aan voorzieningen als extra tijd voor een toets, aangepast toetsmateriaal, toegang tot de lift etc.

  Onze studentendecanen gaan graag met je in gesprek om te kijken welke voorzieningen voor jou nodig zijn en wat daarin de mogelijkheden zijn. In veel gevallen is dat maatwerk, passend bij jouw situatie. Je kunt de studentendecanen bereiken via: qrpnna-nzfgreqnz@vcnob.ay of qrpnna-nyxznne@vcnob.ay.

Extra beleving

We begrijpen dat jouw studententijd meer is dan alleen studeren. Ook buitenschoolse activiteiten horen hier bij. Denk aan te gekke events, sportieve uitdagingen en maatschappelijke projecten. Ready to dive into the full student experience? Let’s go!

 • IBAR & IPUB

  De IBAR in Alkmaar en de IPUB in Amsterdam is dé ontmoetingsplek voor onze studenten. Het wordt gerund door en voor studenten. Er worden allerlei activiteiten georganiseerd.

 • Studeren in het buitenland

  Studeren in het buitenland kan een life-changing ervaring zijn en bij Hogeschool IPABO begrijpen we de unieke waarde hiervan. Of je nu geïnteresseerd bent in het observeren van verschillende onderwijssystemen, het leren van nieuwe pedagogische benaderingen of het verbreden van je horizon door culturele uitwisselingen, we bieden je de mogelijkheid om je horizon te verbreden.

  Als derdejaarsstudent kan je voor een half jaar in het buitenland studeren en/of stagelopen. Afhankelijk van jouw bestemming, kun je mogelijk gebruik maken van beurzen. IPABO werkt hiervoor samen met NL-scholarship, Erasmus+ en Radiant lerarenopleidingen.

 • Innovatie met Speleon en Exploreon

  Hogeschool IPABO heeft twee expertise centra in huis. In Amsterdam bevindt zich het Speleon, gericht op jonge kind: spelen is leren! In Alkmaar vind je het Exploreon dat is gericht op het onderzoekend leren van oudere kinderen.

 • Studeren in Alkmaar of Amsterdam

  Kies je voor Hogeschool IPABO, dan kies je voor studeren in Alkmaar of Amsterdam. Met bijna 127.000 studenten is Amsterdam de grootste studentenstad van Nederland. Naast het studeren is er genoeg te doen: er is een enorm aanbod van leuke restaurantjes, gezellige barretjes en een rijk uitgaansleven. Alkmaar is misschien niet zo groot, maar ook hier is genoeg te beleven. In het centrum op het Waagplein en de Platte Stenenbrug vind je veel leuke kroegen waar je ’s avonds gezellig wat kunt drinken of dansen. Kortom genoeg om te ontdekken!

 • GSA van IPABO

  Bij IPABO vinden wij het belangrijk dat elke student, cursist en docent zich veilig en geaccepteerd voelt, ongeacht seksualiteit en/of genderidentiteit. Onze GSA (Gender & Sexuality Alliance) probeert het bewustzijn over lhbtiqa+ kwesties binnen IPABO te vergroten. Ze organiseren geregeld activiteiten zoals een filmavond of een spreker op Paarse Vrijdag.

Extra impact

De i staat bij IPABO voor impact, voor een opleiding die draait om jou. Maar ook voor interlevensbeschouwelijk. De houding om open te staan voor religie of geen religie. De i zit in ons DNA. Met je diploma kun je lesgeven op elke Nederlandse basisschool. Maar misschien heb je een voorkeur voor een school met een bepaalde traditie. Binnen de opleiding kun je daarom kiezen voor een van onderstaande richtingen. Je ontvangt hier een extra diploma voor:

 • Rooms-katholieke akte voor godsdienst/levensbeschouwing
 • Diploma voor protestants-christelijk basisonderwijs
 • Diploma voor islamitisch basisonderwijs
 • Diploma religieuze diversiteit (algemeen levensbeschouwelijk)