IPABO is gesloten van 18 juli tot 15 augustus. Heb je een vraag? Bekijk dan onze contactpagina. Fijne vakantie!

Header image

Gedragsspecialist

Image about: hybride
Image about: incompany
Image about: maatwerk

Ben jij altijd al geïnteresseerd geweest in het gedrag van kinderen? Heb jij oog voor het pedagogische aspect in het beroep van leraar? Wil je je verder professionaliseren in het veranderen van verstoorde interactiepatronen? Of dat nu gaat om individuele leerlingen of groepen? En zie je het ook als een uitdaging om collega-leerkrachten te coachen bij hun gedragsvraagstukken? Volg dan de opleiding Gedragsspecialist.

Aanmelden
Deel deze opleiding

"*" geeft vereiste velden aan

Je naam*
Ontvanger*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Informatieblad aanvragen

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Hidden
Hidden

Meer informatie over de opleiding

Op iedere schooldag heb je te maken met gedrag. Elke groep kent zijn eigen uitdagingen. Sommige uitdagingen doen pijn, geven twijfel en geven een gevoel van onmacht. Zulke uitdagingen vragen om nadere professionalisering. Ook om je heen kampen collega’s met deze uitdagingen.

In de opleiding Gedragsspecialist vergroot je jouw eigen handelingsrepertoire, waarbij eigen praktijkinbreng centraal staat. Ook de opdrachten zijn praktijkgericht. Daarnaast ontwikkel je je als gedragsspecialist, zodat je andere leerkrachten en de school kunt ondersteunen bij gedragsvraagstukken. Je leert hen zowel coachend als handelingsgericht te begeleiden.

Aan het einde van deze eenjarige opleiding zal je gedragspatronen beter begrijpen en kun je passend omgaan met gedrag van leerlingen en groepen. Daarnaast weet je te handelen als gedragsspecialist. Je leert in de opleiding op bemoedigende en veelal interactieve wijze. Reflectie neemt een grote plek in, evenals bewezen inzichten.

Doelen
Doelen

De post-hbo-opleiding Gedragsspecialist richt zich op de eigen professionalisering van zowel het omgaan met gedragsvraagstukken als het uitvoeren van begeleidingstrajecten op leraar-leerlingniveau of op teamniveau. Op teamniveau word je bijvoorbeeld de touwtrekker van de leergemeenschap Sociaal emotionele ontwikkeling. Op collegiaal niveau leer je collega’s te coachen en ouders te begeleiden. Collega’s doen via jou nieuwe inzichten op, of je er nu voor kiest om die touwtrekker te worden of om collega’s te begeleiden. Door jou leren ze professioneler te handelen op een manier die past bij henzelf, de leerling, de groep, de ouders en de school.

Ook verken je de rol van de gedragsspecialist binnen de brede schoolcontext. Je hebt de rol van specialist in gedragsvraagstukken en je doet dit in nauwe samenwerking met de intern begeleider. Ook kun je als gedragsspecialist meedenken op schoolniveau, bijvoorbeeld met betrekking tot het zorgteam en het beleid.

Doelgroep
Doelgroep

De opleiding is gericht op leraren die affiniteit hebben met gedragsvraagstukken en die zich graag hierin verder willen specialiseren.

Omvang
Omvang

De opleiding Gedragsspecialist is opgebouwd uit 3 modulen van 6 bijeenkomsten, die succesvol worden afgesloten door eindopdrachten. De 3 modulen zijn:

  1. Gedragsvraagstukken en benaderingen
  2. Relatie vóór prestatie, interactionele benadering
  3. Een pittige groep, groepsdynamiek

In alle bijeenkomsten is er veel ruimte voor uitwisseling, samenwerking en intervisie. Per module is er 1 bijeenkomst ingeroosterd als werkbijeenkomst. In deze bijeenkomst werk je (onbegeleid) samen met groepsgenoten aan opdrachten.

Naast het succesvol behalen van de modulen werk je in de tweede helft van het cursusjaar aan een overkoepelende eindopdracht ter afronding van de opleiding.

Investering
Investering

De kosten bedragen €2.985,-. De prijs is inclusief administratie- en materiaalkosten en diploma. De prijs is exclusief de aan te schaffen literatuur.

Toelatingseisen
Toelatingseisen
  • Je bent leraar (speciaal) basisonderwijs en staat op dit moment voor de klas.
  • Je bent minimaal 0,1 fte op de werkplek beschikbaar om de taken van gedragsspecialist in opleiding uit te voeren.
Certificering
Certificering

Na het succesvol afronden van de opleiding ontvang je het diploma Gedragsspecialist.

Periode
Periode

De opleiding Gedragsspecialist kent een modulair systeem. Je kunt de opleiding starten bij de aanvang van elk module. Hierdoor kun je starten op twee verschillende momenten in het schooljaar, namelijk:

  • augustus/september
  • januari/februari

De bijeenkomsten vinden plaats op Hogeschool IPABO te Amsterdam op woensdagmiddagen van 15:00-18:00.

04-09-2024

11-09-2024

02-10-2024

16-10-2024

06-11-2024

20-11-2024

11-12-2024

18-12-2024 werkgroepen (onbegeleid)

15-01-2025

29-01-2025

05-03-2025

19-03-2025

02-04-2025

16-04-2025 werkgroepen (onbegeleid)

14-05-2025

04-06-2025

18-06-2025

September 2025 Diplomering

Adviesgesprek

Marcel van der Zee helpt
je bij het zetten van je
volgende carrièrestap!

Adviesgesprek aanvragen
Marcel van der Zee Studieadviseur