4 april 2023 3 minuten

Leraar voor een dag maart 2023

Op 29 maart vond de 7e editie van Leraar voor een dag plaats. In opdracht van de Gemeente Amsterdam organiseerden Hogeschool IPABO samen met de Hogeschool van Amsterdam, Universiteit van Amsterdam, Vrije Universiteit, Mokum Meestert en Meesters met Dromen dit event. Een bijzondere samenwerking om met Amsterdamse scholen Amsterdamse leerlingen te enthousiasmeren en te inspireren het onderwijs in te gaan.

Wethouder Marjolein Moorman trapt af

Het eerste onderdeel, waarin havo en vwo leerlingen aan de hand van workshops werden voorbereid op een dag voor de klas, vond plaats bij Hogeschool van Amsterdam. Wethouder Marjolein Moorman geeft het startsein. Met het onderwijs als belangrijk speerpunt in haar portefeuille zegt ze ‘Eigenlijk is leraar zijn het mooiste beroep dat er is. Leraren vormen de toekomst van de stad. Daarmee is het ook het belangrijkste beroep die er is. Het erge is, dat we er te weinig van hebben.  Leraren hoeven zich nooit af te vragen of ze iets onzinnigs hebben gedaan op een dag. Je levert altijd een belangrijke bijdrage aan de maatschappij’.

Geanimeerd verteld ze over haar eigen jeugd en ervaring in het onderwijs: ‘Ik heb veel favoriete leraren en ook minder favoriete leraren leren kennen. Zoals meneer Westerhout omdat hij zulke mooie verhalen kon vertalen. In groep 8 had ik meneer Bomhof, wat hij supergoed kon is ons één klas laten voelen. Hij gaf levenslessen, want hij kon goed ruzies oplossen en je een andere kant van het verhaal laten zien. Alle verhalen die ik me kan herinneren gaan vooral over de leraren die zich voor mij hebben ingezet. Niet de les taal of rekenen, maar de leraar met impact.’

Workshops

De sfeer tijdens de workshops was goed. Enthousiast namen de Amsterdamse leerlingen deel aan de drie onderwerpen die voorbijkwamen. De workshops zijn erop gericht dat de deelnemers zich kunnen voorbereiden op een dag voor de klas. Workshop 1 werd gegeven daar Yasin Yaylali van Meesters met dromen, samen met studenten Danielle en Niels. Zij gaven voorbeelden van energizers in de klas. Workshop 2 werd gegeven door Berber van Dalfsen, docent aan de HvA en met het onderwerp: ‘Hoe stel je je voor in klas’. Zij werd bijgestaan door studenten Eelke, Joanna en Jasmin. Workshop 3 Vraag maar raak!, werd gegeven door Edwin Borger van Mokum Meestert, die assistentie verleende aan studenten Jesse en Lynn. Als tip geeft Edwin de leerlingen mee: ‘Wanneer je morgen naar je stage gaat, vraag dan aan de juf of meester hoe de leerlingen hem/haar noemen en sluit je daar dan bij aan.’

Voor de klas

Vanaf 30 maart zijn 70 leerlingen ingedeeld bij 70 scholen in de regio Amsterdam om een dag mee te lopen. Samen met de leerkracht mogen ze proeven aan het vak door een dag voor de klas te staan. We wensen alle leerlingen en leerkrachten veel succes!

Veel dank aan alle betrokkenen bij dit project. Leraar voor een dag vindt 2 keer in het jaar plaats in Amsterdam. De volgend editie zal in november 2023 plaatsvinden.