IPABO is gesloten van 18 juli tot 15 augustus. Heb je een vraag? Bekijk dan onze contactpagina. Fijne vakantie!

3 april 2024 < 1 minuut

Welke connectie ligt er tussen IPABO en het Holocaustmuseum?

Het onlangs geopende Holocaustmuseum Amsterdam is gevestigd in de voormalig Hervormde Kweekschool. Wist jij dat hier een van de roots van IPABO ligt?

Hogeschool IPABO is ontstaan via twee fusiegolven uit acht pabo’s en opleidingen voor kleuterleidsters in Amsterdam, Alkmaar en Santpoort. Een van deze opleidingsscholen was de Hervormde Kweekschool.

Maar wat heeft deze voorloper van IPABO te maken met het museum?

De kweekschool heeft een actieve rol gespeeld in de smokkelroute voor joodse kinderen uit de handen van de Duitsers.  Directeur Johan van Hulst werkte hiervoor in het geheim samen met Henriëtte Pimentel, directeur van de naastgelegen crèche en Walter Süskind, directeur van de Hollandsche Schouwburg aan de overzijde. De lessen in de Kweekschool gingen overdag gewoon door, maar ondertussen werden er levens van kinderen gered. Een belangrijke vluchtroute was die van de tuin van de crèche, over de heg naar de Kweekschool. De schouwburg moest noodgedwongen meewerken aan de deportaties maar de directeur wist de gegevens van een deel van de Joodse kinderen te verwijderen. Hiermee lag de weg open naar een onderduikadres en een nieuwe identiteit.

Meer weten? De NOS heeft deze vluchtroute op een informatieve en beeldende wijze weergegeven.