2 februari 2023 - Open dag

Sportklas: voltijd + extra sportverdieping

4 jaar

Voltijd

Bachelor

Wil je voor de klas staan en ben je ook nog eens sportief? Met de sportklas kun je een extra verdieping toevoegen aan de reguliere pabo voltijdopleiding. Na je studie ben je niet alleen groepsleerkracht basisonderwijs, maar ook vakspecialist bewegingsonderwijs. Je bent bevoegd om gymles te geven aan alle groepen op de basisschool.

Inschrijven opleiding Brochure aanvraag
Sportklas: voltijd + extra sportverdieping

De opleiding

Stap voor stap bouw je je kennis en vaardigheden op om uiteindelijk vol vertrouwen voor de klas te staan. Je helpt kinderen in hun ontwikkeling en je zal merken dat je zelf minstens evenveel leert en groeit als de kinderen aan wie je lesgeeft.

 • Hoe ziet het programma eruit?

  Net zoals de opleiding tot leraar basisonderwijs, bestaat de sportklas uit twee delen: een majorfase en een minorfase.
  In de majorfase wordt de basis gelegd voor het beroep. Een leraar moet breed ontwikkeld zijn, daarom krijg je een uitgebreid aantal vakken. Tijdens de lessen vergroot je niet alleen je kennis, maar je leert ook hoe je die kennis op een boeiende manier overbrengt. In je stage kun je dit direct toepassen in de praktijk. De minorfase is een verdieping; je specialiseert je in het ‘jongere’ of ‘oudere’ kind en je gaat je verder profileren.

 • Méér met de sportklas

  Je kunt de sportklas zowel in Amsterdam als in Alkmaar volgen. Naast het normale lesprogramma volg je extra bewegingsonderwijs, zowel op de opleiding als in de stage. Het accent ligt hier op het lesgeven in bewegen aan de groepen 3 t/m 8. Vanaf het begin van de opleiding combineer je het lesgeven in de klas met het leren lesgeven in de gymzaal.

 • Werkvormen

  Naast de vaklessen ben je bezig met groepsopdrachten, excursies, cultuurevenementen, thema-opdrachten en de praktijk. Je doet heel veel ervaring op tijdens je stage. Je leert praktijkonderzoek doen en je sluit je studie af met een LIO-stage (leraar in opleiding), waarin je als bijna volleerd leerkracht, zelfstandig voor de klas staat.

 • De Stage

  Op Hogeschool IPABO leer je door te doen, in je eerste jaar loop je al direct stage op een basisschool. In de praktijk pas je theorie toe en leer je nieuwe vaardigheden. Je ervaart hoe het is om leraar te zijn. Je gaat op verschillende basisscholen aan de slag. Zo ontdek je wat voor soort school en welke leeftijdsgroep het beste bij je past. Met de sportklas loop je naast de reguliere stages ook stages voor bewegingsonderwijs. /accordion]

  Elke klas heeft een eigen studieloopbaanbegeleider, jouw eerste aanspreekpunt, die je op een vast moment in de week in je rooster hebt staan. Deze begeleidt je zowel op groepsniveau als individueel. Voor eerstejaars studenten staan ook de ‘studiecoaches’, studenten uit het tweede jaar, open voor al je vragen.

 • Uitstroomprofielen

  In de specialisatiefase van de opleiding kies je voor een uitstroomprofiel. Bij Hogeschool IPABO kun je kiezen uit de volgende profielen:

  • Spelend leren
  • Onderzoekend leren
  • Diversiteit en kritisch burgerschap
 • Studiebelasting

  De sportklas brengt extra studiebelasting met zich mee. In het eerste studiejaar gaat het om 3 uur per week extra, in het tweede, derde en vierde studiejaar om gemiddeld 5 uur per week. Deze uren zijn verdeeld over stage, lesuren en zelfstudie. In alle jaren loop je naast de gewone stages ook stages bij vakleerkrachten bewegingsonderwijs.

 

Wat maakt de Sportklas zo leuk?

Met de sportklas geef je niet alleen les in het klaslokaal, maar ook in de gymzaal. Je leert alles over spelvormen, het aanleren van nieuwe bewegingsvaardigheden op verschillende niveaus en hoe je dit op een veilige manier doet. Studenten uit de sportklas hebben een gemeenschappelijke passie. Kinderen lekker laten bewegen en fit houden. Hoor in de video wat onze studenten zeggen over de Sportklas.

Mirte

Gezichtjes die oplichten als de kinderen mij bij de deur voor het klaslokaal zien staan. Daar doe ik het voor!

Mirte, student
Tigo

Wat ik mooi vind aan leerkracht zijn in het speciaal onderwijs, is dat ik elk kind een kans kan geven, ongeacht zijn of haar geschiedenis.

Tigo, student
Evert Jan student

Het mooiste aan dit vak: het moment dat kinderen stralen van trots als ze het maximale uit zichzelf hebben gehaald.

Evert Jan, student

Waarom IPABO

Hogeschool IPABO is een zelfstandige opleiding voor leraar basisonderwijs met twee vestigingen, in Amsterdam en Alkmaar. Waar je ook studeert, de lijn tussen docent en student is altijd kort. Wij vinden persoonlijke aandacht belangrijk. Samen werken wee aan dezelfde missie: kinderen helpen in hun ontwikkeling, hun nieuwsgierigheid prikkelen en talenten laten groeien.

Vraag een brochure aan van deze opleiding

"*" geeft vereiste velden aan

Toestemming