Header image

Sportklas: voltijd + extra sportverdieping

4 jaar
voltijd
Bachelor

Wil je voor de klas staan en ben je ook nog eens sportief? Met de Sportklas kun je een extra verdieping toevoegen aan de reguliere pabo voltijdopleiding. Na je studie ben je niet alleen groepsleerkracht basisonderwijs, maar ook vakspecialist bewegingsonderwijs. Je bent bevoegd om gymles te geven aan alle groepen op de basisschool. Je kunt kiezen voor locatie Amsterdam of locatie Alkmaar.

Inschrijven opleiding Brochure aanvraag

De opleiding

Stap voor stap bouw je je kennis en vaardigheden op om uiteindelijk vol vertrouwen voor de klas te staan. Je helpt kinderen in hun ontwikkeling en je zal merken dat je zelf minstens evenveel leert en groeit als de kinderen aan wie je lesgeeft.

 • Hoe ziet het programma eruit?

  Net zoals de opleiding tot leraar basisonderwijs, bestaat de sportklas uit twee delen: een majorfase en een minorfase.
  In de majorfase wordt de basis gelegd voor het beroep. Een leraar moet breed ontwikkeld zijn, daarom krijg je een uitgebreid aantal vakken. Tijdens de lessen vergroot je niet alleen je kennis, maar je leert ook hoe je die kennis op een boeiende manier overbrengt. In je stage kun je dit direct toepassen in de praktijk. De minorfase is een verdieping; je specialiseert je in het ‘jongere’ of ‘oudere’ kind en je gaat je verder profileren.

  Dit kun je verwachten in het eerste jaar

  Je volgt het reguliere lesprogramma van de voltijdopleiding. Daarnaast ben je actief bezig met bewegingsonderwijs, waarbij het accent ligt op het leren lesgeven aan de groepen 3 t/m 8. Dit betekent een extra studiebelasting van 3 uur per week in het eerste studiejaar.

  Studieprogramma voltijd eerste jaar

 • Méér met de sportklas

  Je kunt de sportklas zowel in Amsterdam als in Alkmaar volgen. Naast het normale lesprogramma volg je extra bewegingsonderwijs, zowel op de opleiding als in de stage. Het accent ligt hier op het lesgeven in bewegen aan de groepen 3 t/m 8. Vanaf het begin van de opleiding combineer je het lesgeven in de klas met het leren lesgeven in de gymzaal.

 • Werkvormen

  Naast de vaklessen ben je bezig met groepsopdrachten, excursies, cultuurevenementen, thema-opdrachten en de praktijk. Je doet heel veel ervaring op tijdens je stage. Je leert praktijkonderzoek doen en je sluit je studie af met een LIO-stage (leraar in opleiding), waarin je als bijna volleerd leerkracht, zelfstandig voor de klas staat.

 • De Stage

  Op Hogeschool IPABO leer je door te doen, in je eerste jaar loop je al direct stage op een basisschool. In de praktijk pas je theorie toe en leer je nieuwe vaardigheden. Je ervaart hoe het is om leraar te zijn. Je gaat op verschillende basisscholen aan de slag. Zo ontdek je wat voor soort school en welke leeftijdsgroep het beste bij je past. Met de sportklas loop je naast de reguliere stages ook stages voor bewegingsonderwijs. /accordion]

  Elke klas heeft een eigen studieloopbaanbegeleider, jouw eerste aanspreekpunt, die je op een vast moment in de week in je rooster hebt staan. Deze begeleidt je zowel op groepsniveau als individueel. Voor eerstejaars studenten staan ook de ‘studiecoaches’, studenten uit het tweede jaar, open voor al je vragen.

 • Studeren in het buitenland

  Studeren in het buitenland kan een life-changing ervaring zijn en bij Hogeschool IPABO begrijpen we de unieke waarde hiervan. Of je nu geïnteresseerd bent in het observeren van verschillende onderwijssystemen, het leren van nieuwe pedagogische benaderingen of het verbreden van je horizon door culturele uitwisselingen, we bieden je de mogelijkheid om je horizon te verbreden.

  Als derdejaarsstudenten kan je voor een half jaar in het buitenland studeren en/of stagelopen. Afhankelijk van jouw bestemming, kun je mogelijk gebruik maken van beurzen. IPABO werkt hiervoor samen met met NL-scholarship, Erasmus+ en Radiant lerarenopleidingen.

 • Uitstroomprofielen

  In de specialisatiefase van de opleiding kies je voor een uitstroomprofiel. Bij Hogeschool IPABO kun je kiezen uit de volgende profielen:

  • Lezen
  • Rekenen – wiskunde
  • Spelend leren
  • Onderzoekend leren
  • Kritisch burgerschap en social justice

 

Schrijf je in voor deze opleiding

Je kunt zowel in Amsterdam als in Alkmaar deelnemen aan de sportklas. Wanneer je in de sportklas wilt starten zijn er enkele extra criteria waar je aan moet voldoen. Hier vind je meer informatie nodig over de toelatingseisen en studiekeuzecheck. Heb je een vraag over de sportklas, dan kun je een mail sturen naar: fcbegxynf@vcnob.ay. Lees hier meer informatie nodig over de stappen die je moet zetten om te starten met de studie.

Inschrijven voor de opleiding

Toelating

Je kunt zowel in Amsterdam als in Alkmaar deelnemen aan de sportklas. Wanneer je in de sportklas wilt starten zijn er enkele extra criteria waar je aan moet voldoen.

 • Toelatingseisen voor de sportklas

  Studenten die toelaatbaar zijn voor de voltijd bacheloropleiding, komen in aanmerking komen voor de sportklas. Wel moet je voldoen aan onderstaande criteria:

  • Je hebt je aangemeld voor de sportklas aan Hogeschool IPABO via Studielink voor 1 mei.
  • Je doet de studiekeuzecheck voor de zomervakantie.
  • Je levert je huiswerkopdracht op tijd in.
  • Je voert alle opdrachten tijdens de studiekeuzecheck uit.
  • Je behaalt tijdens de studiekeuzecheck de toets rekenen-wiskunde (wiscat, onderdeel van de studiekeuzecheck) met de landelijke norm van 103. Er is geen herkansing mogelijk.
  • Je behaalt minimaal een voldoende voor een praktijktest in de gymzaal.

   

  Als je het benodigde diploma in het buitenland hebt behaald, moet je ook in het bezit zijn van het diploma NT2, niveau 2. De examencommissie stelt door middel van een test vast of je het Nederlands voldoende beheerst om de opleiding met goed gevolg te kunnen doorlopen. De examencommissie brengt een bindend advies uit.

  Meer informatie over de inschrijving vind je op deze pagina.

 • Studiekeuzecheck

  Voordat je van start gaat, maken we graag persoonlijk kennis tijdens de studiekeuzecheck. De studiekeuzecheck is een verplicht onderdeel van de toelatingsprocedure. Na inschrijving ontvang je de datum voor jouw studiekeuzecheck met een toelichting voor deze dag.

  Na afloop van de studiekeuzecheck krijg je een studieadvies. Maar uiteindelijk bepaal je natuurlijk zelf grotendeels je eigen studiesucces.

  Wil je weten wat de studiecheck precies inhoudt? Kijk dan even hier.

 • Praktijktest

  De praktijktests vinden plaats op:

  • Donderdag 06-06 – Amsterdam
  • Maandag 10-06 – Alkmaar

   

  Reservedata (alleen bij voldoende aanmeldingen):

  • Donderdag 27-06 – Amsterdam of Alkmaar

   

  Voor de praktijktest ontvang je na inschrijving voor de sportklas een uitnodiging. Noteer in ieder geval alvast deze vier data in je agenda.

Heb je een vraag over de sportklas, dan kun je een mail sturen naar: fcbegxynf@vcnob.ay.

Na de opleiding

Bewegen en fit blijven is belangrijk voor kinderen. Naast groepsleerkracht word je ook vakspecialist bewegingsonderwijs. Zo kun je gymles geven aan alle groepen in het basisonderwijs.

 • Lees meer

  Met je diploma kun je in verschillende beroepen en vakrichtingen terecht. Naast leraar basisonderwijs kun je denken aan:

  • werken in een sector die ligt in de sfeer van het onderwijs, zoals educatieve dienstverlening of beroepen waarin de begeleiding van kinderen centraal staat.
  • een leidinggevende functie, vanwege je vaardigheden op sociaal en communicatief gebied.
 • Wil je verder studeren?

  Dan is je diploma je entreekaart voor een volgende, aanvullende studie:

  • een hbo-master om je verder te specialiseren, bijvoorbeeld in Educational Needs, Leren en Innoveren
   of Toekomstgericht onderwijs.
  • aan een universiteit, bijvoorbeeld pedagogiek of psychologie.

Praktische informatie

 • Open dag

  Hoe is het om te studeren aan Hogeschool IPABO?
  Hogeschool IPABO is een kleinschalige en praktijkgerichte pabo in Amsterdam en Alkmaar waar docenten en studenten elkaar persoonlijk kennen. Maak kennis met onze docenten en studenten en ontdek hoe leuk studeren aan Hogeschool IPABO is. Meld je aan voor de open dag.

 • Start van de opleiding

  In de laatste week van augustus zien we je graag bij de introductiedagen. De opleiding gaat van start in september. De uiterste inschrijfdatum voor de sportklas is 1 mei.

 • Stageplaats

  Het stagebureau zorgt de eerste jaren voor een stageplaats. Hogeschool IPABO werkt hiervoor samen met stagescholen in heel Noord-Holland.

 • Studiebelasting

  De sportklas brengt extra studiebelasting met zich mee. In het eerste studiejaar gaat het om 3 uur per week extra, in het tweede, derde en vierde studiejaar om gemiddeld 5 uur per week. Deze uren zijn verdeeld over stage, lesuren en zelfstudie. In alle jaren loop je naast de gewone stages ook stages bij vakleerkrachten bewegingsonderwijs.

Staat de informatie die je zoekt hier niet tussen? Kijk op deze pagina.

Inschrijven opleiding

Vraag een brochure van deze opleiding aan

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*