IPABO is gesloten van 18 juli tot 15 augustus. Heb je een vraag? Bekijk dan onze contactpagina. Fijne vakantie!

Header image

Zij-instroom

2 jaar
deeltijd
zij-instroom
Bachelor

Heb je een afgeronde hbo- of universitaire opleiding dan kun je als zij-instromer direct als zelfstandig leraar voor de klas. Je hebt hiervoor een baan nodig in het basisonderwijs en je moet een geschiktheidsonderzoek afleggen met positief resultaat. Hierna kun je een passend scholingstraject volgen waarbij je in maximaal twee jaar je bevoegdheid behaalt.

Het traject Zij-instroom in Beroep (ZiB) is een gesubsidieerd traject. Je kunt kiezen voor locatie Amsterdam of locatie Alkmaar.

Brochure aanvraag

Opleidingsprogramma

Als je door het geschiktheidsonderzoek hebt aangetoond direct als zij-instromer voor de klas te kunnen staan, start de fase van de scholing en begeleiding. Deze fase duurt maximaal twee jaar.

Als zij-instromer heb je een vaste groep van de basisschool onder je hoede. Daarnaast loop je een korte stage bij een andere leeftijdsgroep. Wanneer je bijvoorbeeld werkt in de onderbouw dan loop je op zijn minst één stage van minimaal 10 werkdagen bij een groep in de midden- of bovenbouw.

De scholing van het zij-instroomtraject kan per 1 februari of per 1 september starten. Eén dag in de week volg je lessen en andere activiteiten op de opleiding. Bekijk onder praktische informatie de planning van het inschrijvingstraject.

Procedure zij-instroom

 • Stap 1. Werkgever zoeken

  Allereerst is het van belang om een werkplek te hebben in het basisonderwijs waarbij je minimaal twee dagen per week een groep kunt draaien.

  Hier vind je een overzichtslijst met besturen/stichtingen en contactpersonen. Samen met deze werkgever vraag je het geschiktheidsonderzoek aan. Tevens is er een verklaring van de werkgever nodig dat deze zorgdraagt voor de betaling van de kosten voor dit assessment.

 • Stap 2. Geschiktheidsonderzoek

  Het geschiktheidsonderzoek bevat de volgende componenten:

  1. De toets rekenen-wiskunde (Wiscat)
   Om het niveau van jouw rekenvaardigheden te beoordelen maak je de toets rekenen-wiskunde (Wiscat) op de opleiding. De toets is een voorwaarde om het traject te mogen starten en moet met een voldoende worden afgerond. Kijk hier voor materiaal ter voorbereiding van de Wiscat.
  2. Het schrijven van een portfolio
   Aan de hand van richtlijnen van Hogeschool IPABO schrijf je een ontwikkelingsportfolio. Na aanmelding wordt je hier verder over geïnformeerd. Het portfolio is de basis voor een interview dat tijdens het schoolbezoek (zie 4.) zal plaatsvinden.
  3. Het voorbereiden van een leeractiviteit
   Deze leeractiviteit wordt uitgevoerd en geobserveerd tijdens het schoolbezoek (zie 4.)
  4. Een schoolbezoek op jouw basisschool
   Twee assessoren zijn gedurende ongeveer een dagdeel op jouw basisschool. Tijdens het schoolbezoek komen de diverse onderdelen samen door middel van een observatie van de leeractiviteit, een reflectiegesprek, een interview op basis van het portfolio en een eindbeoordeling.

  Nadat er een positief resultaat is behaald voor het geschiktheidsonderzoek kun je starten met het zij-instroomtraject. Je kunt direct ingezet worden voor de klas en ondertussen volg je het speciale opleidingstraject.

Na de opleiding

Het laatste semester van elk studiejaar sluit je af met een werkplekassessment. Daarin wordt beoordeeld of je het vereiste niveau hebt voor het beroep van leerkracht basisonderwijs. Wanneer je daarnaast gedurende de opleiding alle toetsen en overige beoordelingen met een voldoende resultaat behaald hebt, kun je je certificering aanvragen. Je ontvangt een getuigschrift gelijkwaardig aan het pabo-diploma. Vanaf dat moment ben je een
volledig bevoegd leraar basisonderwijs. Maar je opleiding biedt ook mogelijkheden voor:

 • werken in een sector die ligt in de sfeer van het onderwijs, zoals educatieve dienstverlening of beroepen waarin de begeleidingen van kinderen centraal staat.
 • een leidinggevende functie, vanwege je vaardigheden op sociaal en communicatief gebied.

Praktisch informatie

 • Open Dag

  Hoe is het om te studeren aan Hogeschool IPABO?
  Hogeschool IPABO is een kleinschalige en praktijkgerichte pabo in Amsterdam en Alkmaar waar docenten en studenten elkaar persoonlijk kennen. Maak kennis met onze docenten en studenten en ontdek hoe leuk studeren aan Hogeschool IPABO is.  Meld je aan voor de open dag.

 • Planning van de opleiding

  De scholing van het zij-instroomtraject kan per 1 februari of per 1 september starten.

  De uiterlijke aanmeldingsdatum voor het zij-instroomtraject is:

  • Voor start per 1 februari: 1 november
  • Voor start per 1 september: 1 april

  Voor het starten met het zij-instroomtraject in februari dient het geschiktheidsonderzoek afgerond te zijn voor de kerstvakantie. Voor het starten met het zij-instroomtraject in september dient het geschiktheidsonderzoek afgerond te zijn voor de zomervakantie.

  Het zij-instroomtraject wordt aangeboden op de locatie Amsterdam en Alkmaar. Bij onvoldoende aanmeldingen voor een locatie kan het traject helaas niet van start gaan. Dan zal het traject starten op de locatie met de meeste aanmeldingen.

 • Kosten en subsidie

  De kosten voor het zij-instroomtraject bestaan uit:

  2023-2024

  • het geschiktheidsonderzoek: €2.195,-
  • scholingskosten: € 4.995,- per jaar
  • studiemateriaal: ca. € 350,-

  Over het algemeen worden de kosten door de werkgever betaald. Jouw school(bestuur) kan hier subsidie aanvragen voor de bekostiging van het zij-instroomtraject. 

Staat de informatie die je zoekt hier niet tussen? Kijk eens op deze pagina.

Geschiktheidsonderzoek

Kiezen tussen verkorte deeltijd en zij-instroom

Het kiezen van de juiste opleiding kan een uitdaging zijn. Vooral als je overweegt om een carrièreswitch te maken. Bij IPABO kun je kiezen tussen twee populaire opleidingsvarianten:

 • de verkorte deeltijd opleiding met optie voor versneld voor de klas
 • zij-instroomopleiding

Om je te helpen bij het maken van de beste keuze, hebben we een overzicht gemaakt waarin je beide varianten in een oogopslag kunt vergelijken. Bekijk hier het overzicht. 

Meld je aan voor de open dag

Schrijf je in voor deze opleiding

Is deze opleiding iets voor jou? Schrijf je dan direct in! Heb je meer informatie nodig over de toelatingprocedure? Kijk dan even op deze pagina. En hier lees hier alles over de stappen die je moet zetten om te starten met de studie.

Inschrijven voor de opleiding

Vraag een brochure van deze opleiding aan

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*