IPABO is gesloten van 18 juli tot 15 augustus. Heb je een vraag? Bekijk dan onze contactpagina. Fijne vakantie!

5 stappen naar de start van je studie

Een compleet overzicht met informatie die jou kan helpen naar de start van je studie.

Stappenplan naar de start van je studie

Stap 1: ervaren
Stap 1: ervaren

Naast het bezoeken van een open dag raden we je aan om een dag mee te lopen. Een eerstejaarsstudent neemt je een dag(deel) mee op pad. Zo kijk je mee bij colleges, werkgroepen en krijg je alle ruimte om vragen te stellen. Je ervaart hoe het is om te studeren aan Hogeschool IPABO. Je kunt je hier aanmelden. Een student neemt contact met je op om samen te kijken naar een geschikte dag. (Meelopen is mogelijk bij de voltijdopleidingen, de vierjarige deeltijd en de opleiding Pedagogisch Educatief Professional.)

Heb je een open dag bezocht, dan ontvang je het aanbod om te komen proefstuderen. Samen met andere nieuwe studenten volg je een aantal mini-colleges. Zo krijg je een klein voorproefje van de lessen en ervaar je de sfeer op Hogeschool IPABO.

Stap 2: inschrijven
Stap 2: inschrijven

Je kunt je inschrijven bij een opleiding van Hogeschool IPABO via Studielink (studielink.nl). Let op: Je hebt hiervoor een DigiD nodig. Deze vraag je aan via digid.nl. Houd er rekening mee dat de aanvraag enkele dagen duurt.

Uiterste inschrijfdatum
Bij de voltijdopleiding is de uiterste inschrijfdatum 30 juni. Voor een deeltijdopleiding is dit 31 juli. Schrijf je je in vóór 1 mei, dan heb je automatisch toelatingsrecht indien je voldoet aan de gestelde eisen.

Studiekeuzecheck
Nadat je je hebt ingeschreven, ontvang je informatie over de studiekeuzecheck. Dit is een verplicht onderdeel dat hoort bij het inschrijvingsproces. We maken graag persoonlijk kennis en brengen jouw ambities en kwaliteiten voor de studie zoveel mogelijk in kaart.

Stap 3: toelatingstoetsen
Stap 3: toelatingstoetsen

Als je nog toelatingstoetsen moet behalen, dan stelt IPABO je na je inschrijving hiervan
op de hoogte. Voor de opleiding Associate degree Pedagogisch Educatief Professional (Ad PEP) en de universitaire pabo gelden de toelatingstoetsen niet. Op de website goedvoorbereidnaardepabo.nl vind je meer informatie over de toetsen, de regels voor toetsdeelname en materiaal dat je kunt gebruiken voor zelfstudie.

Stap 4: studiefinanciering
Stap 4: studiefinanciering

Als student (voltijdopleiding) aan een hogeschool heb je recht op studiefinanciering. Studiefinanciering bestaat uit de volgende onderdelen:

  • Basisbeurs
  • Aanvullende beurs
  • Studentenreisproduct
  • Lening
  • Collegegeldkrediet

Je vindt alle informatie, voorwaarden en hoe je studiefinanciering kunt aanvragen op de website van DUO.

Stap 5: start van je studie
Stap 5: start van je studie

Na de zomer heten we je van harte welkom op Hogeschool IPABO. We starten met de introductiedag(en). Na deze kennismaking word je opgeleid tot een leraar of begeleider met impact. Iemand die het verschil maakt. Dit ervaar je al vrij snel in je stage. Wat je op de opleiding leert, kun je direct toepassen in de praktijk!

Vragen?

Bij het starten van een opleiding komt veel kijken. Het is belangrijk om je goed te informeren over de studie. Heb je nog vragen over studeren bij Hogeschool IPABO? Kijk dan ook eens op deze pagina met veelgestelde vragen. Heb je na het lezen nog vragen, neem dan contact met ons op. Vanzelfsprekend ben je ook van harte welkom op een open dag voor een nadere kennismaking.