Leraar basisonderwijs voltijdopleiding

4 jaar
voltijd
Bachelor

Ieder kind is anders en heeft een eigen verhaal. Als leraar basisonderwijs speel je een belangrijke rol in dit verhaal. Je leert op Hogeschool IPABO niet alleen hoe je kennis overdraagt, maar ook hoe je een veilige betrouwbare omgeving biedt. Je stimuleert kinderen om zelf op onderzoek uit te gaan en het beste uit zichzelf te halen. Je kunt kiezen voor locatie Amsterdam of locatie Alkmaar.

Inschrijven opleiding Brochure aanvraag

De opleiding

Stap voor stap bouw je je kennis en vaardigheden op om uiteindelijk vol vertrouwen voor de klas te staan. Je helpt kinderen in hun ontwikkeling en je zal merken dat je zelf minstens evenveel leert en groeit als de kinderen aan wie je lesgeeft.

 • Hoe ziet het programma eruit?

  De opleiding tot leraar basisonderwijs bestaat uit twee delen: een majorfase en een minorfase.
  In de majorfase wordt de basis gelegd voor het beroep. Een leraar moet breed ontwikkeld zijn, daarom krijg je een uitgebreid aantal vakken. Tijdens de lessen vergroot je niet alleen jouw kennis, maar je leert ook hoe je die kennis op een boeiende manier overbrengt. In je stage kun je dit direct toepassen in de praktijk. De minorfase is een verdieping; je specialiseert je in het ‘jongere’ of ‘oudere’ kind en je gaat je verder profileren.

 • Werkvormen

  Naast de vaklessen ben je bezig met groepsopdrachten, excursies, cultuurevenementen, thema-opdrachten en de praktijk. Je doet heel veel ervaring op tijdens je stage. Je leert praktijkonderzoek doen en je sluit je studie af met een LIO-stage (leraar in opleiding), waarin je als bijna volleerd leerkracht, zelfstandig voor de klas staat.

 • De stage

  Op Hogeschool IPABO leer je door te doen, in je eerste jaar loop je al direct stage op een basisschool. In de praktijk pas je theorie toe en leer je nieuwe vaardigheden. Je ervaart hoe het is om leraar te zijn. Je gaat op verschillende basisscholen aan de slag. Zo ontdek je wat voor soort school en welke leeftijdsgroep het beste bij je past.

 • Studiebegeleiding

  Elke klas heeft een eigen studieloopbaanbegeleider, jouw eerste aanspreekpunt. In je lesrooster staan regelmatig SLB-bijeenkomsten gepland. Je studieloopbaanbegeleider begeleidt je zowel op groepsniveau als individueel. En voor eerstejaars studenten zijn er ‘studiecoaches’, dat zijn studenten uit het tweede jaar die open staan voor al je vragen.

 • Uitstroomprofielen

  In de specialisatiefase van de opleiding kies je voor een uitstroomprofiel. Bij Hogeschool IPABO kun je kiezen uit de volgende profielen:

  ·       Spelend leren
  ·       Onderzoekend leren
  ·       Diversiteit en kritisch burgerschap

 • Meelopen met studenten

  Wil je weten hoe studeren er op Hogeschool IPABO aan toegaat? Eerstejaars studenten nemen je een dag(deel) mee. Zo kijk je mee bij colleges, werkgroepen en krijg je alle ruimte om vragen te stellen. Meelopen is mogelijk van eind oktober tot eind april. Vanaf eind oktober kun je je hier weer aanmelden om mee te lopen. 

Aanvullende keuzes voltijdopleiding

Heb je affiniteit met het jonge kind, dan kun je je zelfs vanaf het eerste studiejaar specialiseren met de Studieroute Jonge kind.

Volg je de sportklas dan ben je na vier jaar óók een bevoegd vakspecialist bewegingsonderwijs!

Wil je meer uitdaging? Onderzoeksvaardigheden krijgen binnen de universitaire pabo een meer prominente plaats en je behaalt tevens de bachelor Pedagogische Wetenschappen.

Toelating

 • Toelatingseisen

  Voor toelating tot Hogeschool IPABO moet je in het bezit zijn van één van de volgende diploma’s: mbo-4, havo, vwo, hbo, wo of een getuigschrift dat gelijkwaardig is aan een van bovenstaande diploma’s, buitenlandse getuigschriften inbegrepen.

  Voldoe je niet aan bovenstaande toelatingseisen en ben je 21 jaar of ouder, dan kun je deelnemen aan het 21+toelatingsonderzoek. Ook dan gelden de aanvullende toelatingseisen vanuit het ministerie.

  Als je het benodigde diploma in het buitenland hebt behaald, moet je ook in het bezit zijn van het diploma NT2, niveau 2. De examencommissie stelt door middel van een test vast of je het Nederlands voldoende beheerst om de opleiding met goed gevolg te kunnen doorlopen. De examencommissie brengt een bindend advies uit.

  Meer informatie over de inschrijving vind je op deze pagina.

 • Studiekeuzecheck

  Voordat je van start gaat, maken we graag persoonlijk kennis tijdens de studiekeuzecheck. De studiekeuzecheck is een verplicht onderdeel van de toelatingsprocedure. Na inschrijving ontvang je de datum voor jouw studiekeuzecheck met een toelichting voor deze dag.

  Na afloop van de studiekeuzecheck krijg je een studieadvies. Maar uiteindelijk bepaal je natuurlijk zelf grotendeels je eigen studiesucces.

  Wil je weten wat de studiecheck precies inhoudt? Kijk dan even hier.

Na de opleiding

Met je diploma kun je in verschillende beroepen en vakrichtingen terecht. Naast leraar basisonderwijs kun je denken aan:

 • werken in een sector die ligt in de sfeer van het onderwijs, zoals educatieve dienstverlening of beroepen waarin de begeleiding van kinderen centraal staat.
 • een leidinggevende functie, vanwege je vaardigheden op sociaal en communicatief gebied.

 

 • Wil je verder studeren?

  Dan is je diploma je entreekaart voor een volgende, aanvullende studie:

  • een hbo-master om je verder te specialiseren, bijvoorbeeld in Onderwijs & Technologie, Leren en Innoveren
   of Toekomstgericht onderwijs.
  • aan een universiteit, bijvoorbeeld pedagogiek of psychologie.
  • vakspecialist bewegingsonderwijs, wanneer je graag aan alle groepen op de basisschool gymles wilt geven. Op Hogeschool IPABO kun je hier al in de minorfase een start mee maken.

Praktische informatie

 • Open dag

  Hoe is het om te studeren aan Hogeschool IPABO?
  Hogeschool IPABO is een kleinschalige en praktijkgerichte pabo in Amsterdam en Alkmaar waar docenten en studenten elkaar persoonlijk kennen. Maak kennis met onze docenten en studenten en ontdek hoe leuk studeren aan Hogeschool IPABO is. Meld je aan voor de open dag.

 • Start van de opleiding

  In de laatste week van augustus zien we je graag bij de introductiedagen. De opleiding gaat van start in september. De uiterste inschrijfdatum is 30 juni. Schrijf je je in vóór 1 mei, dan heb je automatisch toelatingsrecht indien je voldoet aan de gestelde eisen.

 • Stageplaats

  Het stagebureau zorgt de eerste jaren voor een stageplaats. Hogeschool IPABO werkt hiervoor samen met stagescholen in heel Noord-Holland.

 • Studiebelasting

  Je bent naar schatting 30 à 40 uur per week met je studie bezig. Hiertoe rekenen we de contacturen op de opleiding, je vaste stagedag in de week en een deel zelfstudie.

Staat de informatie die je zoekt hier niet tussen? Kijk op deze pagina.

Inschrijven opleiding

Wat maakt de opleiding zo leuk?

Hogeschool IPABO is een kleine hogeschool waar de nadruk ligt op direct contact met medestudenten en docenten, persoonlijke aandacht en een gezamenlijke passie: het helpen leren, vormen en groeien van jonge kinderen. Maar hoe is het om bij IPABO te studeren? Hoor in de video wat onze studenten zeggen over deze opleiding.

Michelle

Opstaan op maandagochtend doe ik niet meer met tegenzin, omdat ik dan voor de klas met lieve kinderen mag staan.

Michelle, student
Tigo

Wat ik mooi vind aan leerkracht zijn in het speciaal onderwijs, is dat ik elk kind een kans kan geven, ongeacht zijn of haar geschiedenis.

Tigo, student
Kaylee Student

Door elke dag een complimentje te geven aan kinderen maken we als leerkracht de wereld een stukje mooier

Kaylee, student

Waarom IPABO

Hogeschool IPABO is een zelfstandige opleiding voor leraar basisonderwijs met twee vestigingen, in Amsterdam en Alkmaar. Waar je ook studeert, de lijn tussen docent en student is altijd kort. Wij vinden persoonlijke aandacht belangrijk. Samen werken we aan dezelfde missie: kinderen helpen in hun ontwikkeling, hun nieuwsgierigheid prikkelen en talenten laten groeien.

Vraag een brochure aan van deze opleiding

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*