18 april 2023 - Open Dag

Leraar basisonderwijs voltijdopleiding

4 jaar

voltijd

Bachelor

Ieder kind is anders en heeft een eigen verhaal. Als leraar basisonderwijs speel je een belangrijke rol in dit verhaal. Je leert op Hogeschool IPABO niet alleen hoe je kennis overdraagt, maar ook hoe je een veilige betrouwbare omgeving biedt. Je stimuleert kinderen om zelf op onderzoek uit te gaan en het beste uit zichzelf te halen. Je kunt kiezen voor locatie Amsterdam of locatie Alkmaar.

Inschrijven opleiding Brochure aanvraag

 

Leraar basisonderwijs voltijdopleiding

De opleiding

Stap voor stap bouw je je kennis en vaardigheden op om uiteindelijk vol vertrouwen voor de klas te staan. Je helpt kinderen in hun ontwikkeling en je zal merken dat je zelf minstens evenveel leert en groeit als de kinderen aan wie je lesgeeft.

 • Hoe ziet het programma eruit?

  De opleiding tot leraar basisonderwijs bestaat uit twee delen: een majorfase en een minorfase.
  In de majorfase wordt de basis gelegd voor het beroep. Een leraar moet breed ontwikkeld zijn, daarom krijg je een uitgebreid aantal vakken. Tijdens de lessen vergroot je niet alleen jouw kennis, maar je leert ook hoe je die kennis op een boeiende manier overbrengt. In je stage kun je dit direct toepassen in de praktijk. De minorfase is een verdieping; je specialiseert je in het ‘jongere’ of ‘oudere’ kind en je gaat je verder profileren.

 • Werkvormen

  Naast de vaklessen ben je bezig met groepsopdrachten, excursies, cultuurevenementen, thema-opdrachten en de praktijk. Je doet heel veel ervaring op tijdens je stage. Je leert praktijkonderzoek doen en je sluit je studie af met een LIO-stage (leraar in opleiding), waarin je als bijna volleerd leerkracht, zelfstandig voor de klas staat.

 • De stage

  Op Hogeschool IPABO leer je door te doen, in je eerste jaar loop je al direct stage op een basisschool. In de praktijk pas je theorie toe en leer je nieuwe vaardigheden. Je ervaart hoe het is om leraar te zijn. Je gaat op verschillende basisscholen aan de slag. Zo ontdek je wat voor soort school en welke leeftijdsgroep het beste bij je past.

 • Studiebegeleiding

  Elke klas heeft een eigen studieloopbaanbegeleider, jouw eerste aanspreekpunt. In je lesrooster staan regelmatig SLB-bijeenkomsten gepland. Je studieloopbaanbegeleider begeleidt je zowel op groepsniveau als individueel. En voor eerstejaars studenten zijn er ‘studiecoaches’, dat zijn studenten uit het tweede jaar die open staan voor al je vragen.

 • Uitstroomprofielen

  In de specialisatiefase van de opleiding kies je voor een uitstroomprofiel. Bij Hogeschool IPABO kun je kiezen uit de volgende profielen:

  ·       Spelend leren
  ·       Onderzoekend leren
  ·       Diversiteit en kritisch burgerschap

 • Studiebelasting

  Je bent naar schatting 30 à 40 uur per week met je studie bezig. Hiertoe rekenen we de contacturen op de opleiding, je vaste stagedag in de week en een deel zelfstudie.

Wat maakt de opleiding zo leuk?

Hogeschool IPABO is een kleine hogeschool waar de nadruk ligt op direct contact met medestudenten en docenten, persoonlijke aandacht en een gezamenlijke passie: het helpen leren, vormen en groeien van jonge kinderen. Maar hoe is het om bij IPABO te studeren? Hoor in de video wat onze studenten zeggen over deze opleiding.

Michelle

Opstaan op maandagochtend doe ik niet meer met tegenzin, omdat ik dan voor de klas met lieve kinderen mag staan.

Michelle, student
Tigo

Wat ik mooi vind aan leerkracht zijn in het speciaal onderwijs, is dat ik elk kind een kans kan geven, ongeacht zijn of haar geschiedenis.

Tigo, student
Kaylee Student

Door elke dag een complimentje te geven aan kinderen maken we als leerkracht de wereld een stukje mooier

Kaylee, student

Waarom IPABO

Hogeschool IPABO is een zelfstandige opleiding voor leraar basisonderwijs met twee vestigingen, in Amsterdam en Alkmaar. Waar je ook studeert, de lijn tussen docent en student is altijd kort. Wij vinden persoonlijke aandacht belangrijk. Samen werken we aan dezelfde missie: kinderen helpen in hun ontwikkeling, hun nieuwsgierigheid prikkelen en talenten laten groeien.

Vraag een brochure aan van deze opleiding

"*" geeft vereiste velden aan