2 februari 2023 - Open Dag

Universitaire pabo: voltijd + Pedagogische Wetenschappen

4 jaar

Voltijd

Bachelor

Als je klaar bent met de universitaire pabo heb je in een klap twee bachelorsdiploma’s op zak: leraar basisonderwijs en Pedagogische Wetenschappen. Je combineert de beroepsgerichte pabo met een wetenschappelijke opleiding aan de Vrije Universiteit. Onderzoeksvaardigheden die je leert aan de universiteit kun je direct toepassen in de praktijk.

Inschrijven opleiding Brochure aanvraag
Universitaire pabo: voltijd + Pedagogische Wetenschappen

De opleiding

 • Hoe ziet het programma eruit?

  Twee dagen per week volg je de opleiding Pedagogische Wetenschappen aan de Vrije Universiteit samen met andere studenten Pedagogiek. Op Hogeschool IPABO, locatie Amsterdam, volg je het pabo-programma, maximaal twee dagen per week. Een dag in de week loop je stage.

  Stap voor stap bouw je je kennis en vaardigheden op om uiteindelijk vol vertrouwen voor de klas te staan. Vanuit je universitaire studie leer je analytisch denken en onderzoek doen. Op de pabo pas je dit toe in de praktijk van het basisonderwijs. Je helpt kinderen in hun ontwikkeling en maakt zelf ook een belangrijke ontwikkeling door.

 • Werkvormen

  Naast de vaklessen ben je bezig met groepsopdrachten, excursies, cultuurevenementen, thema-opdrachten en de praktijk. Je doet heel veel ervaring op tijdens je stage. Je leert praktijkonderzoek doen en je sluit je studie af met een LIO-stage (leraar in opleiding), waarin je als bijna volleerd leerkracht, zelfstandig voor de klas staat.

 • De stage

  Op Hogeschool IPABO leer je door te doen, in je eerste jaar loop je al direct stage op een basisschool. In de praktijk pas je theorie toe en leer je nieuwe vaardigheden. Je ervaart hoe het is om leraar te zijn. Je gaat op verschillende basisscholen aan de slag. Zo ontdek je wat voor soort school en welke leeftijdsgroep het beste bij je past.

 • Studiebegeleiding

  Elke klas heeft een eigen studieloopbaanbegeleider, jouw eerste aanspreekpunt, die je op een vast moment in de week in je rooster hebt staan. Deze begeleidt je zowel op groepsniveau als individueel.

 • Uitstroomprofielen

  In de specialisatiefase van de opleiding kies je voor een uitstroomprofiel. Bij Hogeschool IPABO kun je kiezen uit de volgende profielen:

  • Spelend leren
  • Onderzoekend leren
  • Diversiteit en kritisch burgerschap
 • Studiebelasting

  De combinatie van twee studies is natuurlijk best pittig. De tijd die je met je studie bezig bent, ligt op zo’n 45 uur per week. Hiertoe rekenen we ook je contacturen op beide opleidingen, je vaste stagedag in de week en een deel zelfstudie.

 

Waarom IPABO

Hogeschool IPABO is een zelfstandige opleiding voor leraar basisonderwijs met twee vestigingen, in Amsterdam en Alkmaar. Waar je ook studeert, de lijn tussen docent en student is altijd kort. Wij vinden persoonlijke aandacht belangrijk. Samen werken wee aan dezelfde missie: kinderen helpen in hun ontwikkeling, hun nieuwsgierigheid prikkelen en talenten laten groeien.

Kevin student

Nieuwe informatie kan totale verwondering en oprechte aandacht opwekken bij kinderen. Dat is prachtig om te zien.

Kevin, student
Evert Jan student

Het mooiste aan dit vak: het moment dat kinderen stralen van trots als ze het maximale uit zichzelf hebben gehaald.

Evert Jan, student
Kaylee Student

Door elke dag een complimentje te geven aan kinderen maken we als leerkracht de wereld een stukje mooier

Kaylee, student

Vraag een brochure voor deze opleiding aan

"*" geeft vereiste velden aan

Toestemming