IPABO is gesloten van 18 juli tot 15 augustus. Heb je een vraag? Bekijk dan onze contactpagina. Fijne vakantie!

Header image

Universitaire pabo: voltijd + Pedagogische Wetenschappen

4 jaar
voltijd
Bachelor

Als je klaar bent met de universitaire pabo heb je in een klap twee bachelorsdiploma’s op zak: leraar basisonderwijs en Pedagogische Wetenschappen. Je combineert de beroepsgerichte pabo met een wetenschappelijke opleiding aan de Vrije Universiteit. Onderzoeksvaardigheden die je leert aan de universiteit kun je direct toepassen in de praktijk. Deze opleiding wordt alleen in Amsterdam aangeboden.

Inschrijven opleiding Brochure aanvraag

De opleiding

 • Hoe ziet het programma eruit?

  Twee dagen per week volg je de opleiding Pedagogische Wetenschappen aan de Vrije Universiteit samen met andere studenten Pedagogiek. Op Hogeschool IPABO, locatie Amsterdam, volg je het pabo-programma, maximaal twee dagen per week. Een dag in de week loop je stage.

  Stap voor stap bouw je je kennis en vaardigheden op om uiteindelijk vol vertrouwen voor de klas te staan. Vanuit je universitaire studie leer je analytisch denken en onderzoek doen. Op de pabo pas je dit toe in de praktijk van het basisonderwijs. Je helpt kinderen in hun ontwikkeling en maakt zelf ook een belangrijke ontwikkeling door.

  Dit kun je verwachten het eerste jaar

  Universitaire pabo eerste studiejaar

 • Werkvormen

  Naast de vaklessen ben je bezig met groepsopdrachten, excursies, cultuurevenementen, thema-opdrachten en de praktijk. Je doet heel veel ervaring op tijdens je stage. Je leert praktijkonderzoek doen en je sluit je studie af met een LIO-stage (leraar in opleiding), waarin je als bijna volleerd leerkracht, zelfstandig voor de klas staat.

 • De stage

  Op Hogeschool IPABO leer je door te doen, in je eerste jaar loop je al direct stage op een basisschool. In de praktijk pas je theorie toe en leer je nieuwe vaardigheden. Je ervaart hoe het is om leraar te zijn. Je gaat op verschillende basisscholen aan de slag. Zo ontdek je wat voor soort school en welke leeftijdsgroep het beste bij je past.

 • Studiebegeleiding

  Elke klas heeft een eigen studieloopbaanbegeleider, jouw eerste aanspreekpunt, die je op een vast moment in de week in je rooster hebt staan. Deze begeleidt je zowel op groepsniveau als individueel.

 • Studeren in het buitenland

  Een keer in de twee jaar wordt er voor derde- en vierdejaars een buitenlandreis georganiseerd. Deelname maakt geen onderdeel uit van het curriculum en is op vrijwillige basis.

 • Uitstroomprofielen

  In de specialisatiefase van de opleiding kies je voor een uitstroomprofiel. Bij Hogeschool IPABO kun je kiezen uit de volgende profielen:

  • Lezen
  • Rekenen – wiskunde
  • Spelend leren
  • Onderzoekend leren
  • Kritisch burgerschap en social justice

 

Toelating

 • Toelatingseisen

  Voor toelating tot de universitaire pabo moet je in het bezit zijn van een vwo-diploma of een hbo-bachelor. Je kunt ook instromen met een hbo-propedeuse maar dan zijn er extra toelatingseisen op het gebied van geschiedenis, aardrijkskunde en natuur. Kijk hier voor de toelatingseisen die gelden bij de Vrije Universiteit.

  Als je het benodigde diploma in het buitenland hebt behaald, moet je ook in het bezit zijn van het diploma NT2, niveau 2. De examencommissie stelt door middel van een test vast of je het Nederlands voldoende beheerst om de opleiding met goed gevolg te kunnen doorlopen. De examencommissie brengt een bindend advies uit.

  Voldoe je niet aan bovenstaande toelatingseisen en ben je 21 jaar of ouder, dan kun je deelnemen aan het 21+-toelatingsonderzoek. Ook dan gelden de aanvullende toelatingseisen vanuit het ministerie en de toelatingseisen aan de Vrije Universiteit.

 • Studiekeuzecheck

  Voordat je van start gaat, maken we graag persoonlijk kennis tijdens de studiekeuzecheck. De studiekeuzecheck is een verplicht onderdeel van de toelatingsprocedure. Na inschrijving ontvang je de datum voor jouw studiekeuzecheck met een toelichting voor deze dag.

  Na afloop van de studiekeuzecheck krijg je een studieadvies. Maar uiteindelijk bepaal je natuurlijk zelf grotendeels je eigen studiesucces.

  Wil je weten wat de studiecheck precies inhoudt? Kijk dan even hier.

Na de opleiding

Met de universitaire pabo heb je het beste van twee werelden. In de praktijk van het onderwijs heb jij de analytische blik en de theoretische bagage om altijd net even verder te kijken. Kies je voor een beroep in de pedagogiek of in de academische wereld? Met jouw praktijkgerichte achtergrond weet je waar je het over hebt.

 • Meer informatie

  Naast leraar basisonderwijs kun je denken aan:

  • werken in een sector die ligt in de sfeer van het onderwijs, zoals educatieve dienstverlening of beroepen waarin de begeleidingen van kinderen centraal staat.
  • een leidinggevende functie, vanwege je vaardigheden op sociaal en communicatief gebied.
 • Wil je verder studeren?

  Dan is je diploma je entreekaart voor een volgende, aanvullende studie:

  • een hbo-master om je verder te specialiseren, bijvoorbeeld in Onderwijs & Technologie, Leren en Innoveren
   of Toekomstgericht onderwijs.
  • een universitaire master
  • vakspecialist bewegingsonderwijs, wanneer je graag aan alle groepen op de basisschool gymles wilt geven. Op Hogeschool IPABO kun je hier al in de minorfase een start mee maken.

Praktische informatie

 • Open dag

  Hoe is het om te studeren aan Hogeschool IPABO?
  Hogeschool IPABO is een kleinschalige en praktijkgerichte pabo in Amsterdam en Alkmaar waar docenten en studenten elkaar persoonlijk kennen. Maak kennis met onze docenten en studenten en ontdek hoe leuk studeren aan Hogeschool IPABO is. Meld je aan voor de open dag.

 • Start van de opleiding

  In de laatste week van augustus zien we je graag bij de introductiedag. De opleiding gaat van start in september. De uiterste inschrijfdatum is 30 juni. Schrijf je je in vóór 1 mei, dan heb je automatisch toelatingsrecht indien je voldoet aan de gestelde eisen.

 • Stageplaats

  Het stagebureau zorgt de eerste jaren voor een stageplaats. Hogeschool IPABO werkt hiervoor samen met stagescholen in heel Noord-Holland.

 • Studiebelasting

  De combinatie van twee studies is natuurlijk best pittig. De tijd die je met je studie bezig bent, ligt op zo’n 45 uur per week. Hiertoe rekenen we ook je contacturen op beide opleidingen, je vaste stagedag in de week en een deel zelfstudie.

Staat de informatie die je zoekt hier niet tussen? Kijkje op deze pagina.

Inschrijven opleiding

Waarom IPABO

Hogeschool IPABO is een zelfstandige opleiding voor leraar basisonderwijs met twee vestigingen, in Amsterdam en Alkmaar. Waar je ook studeert, de lijn tussen docent en student is altijd kort. Wij vinden persoonlijke aandacht belangrijk. Samen werken wee aan dezelfde missie: kinderen helpen in hun ontwikkeling, hun nieuwsgierigheid prikkelen en talenten laten groeien. In deze video vertellen onze studenten waarom het zo leuk is om bij IPABO te studeren.

Meld je aan voor de open dag

Kevin student

Nieuwe informatie kan totale verwondering en oprechte aandacht opwekken bij kinderen. Dat is prachtig om te zien.

Kevin, student
Evert Jan student

Het mooiste aan dit vak: het moment dat kinderen stralen van trots als ze het maximale uit zichzelf hebben gehaald.

Evert Jan, student
Kaylee Student

Door elke dag een complimentje te geven aan kinderen maken we als leerkracht de wereld een stukje mooier

Kaylee, student

Schrijf je in voor deze opleiding

Is deze opleiding iets voor jou? Schrijf je dan direct in! Heb je meer informatie nodig over de toelatingseisen en studiekeuzecheck? Kijk dan even op deze pagina. Na inschrijving bij Hogeschool IPABO meld je je ook aan bij de Vrije Universiteit. Beide inschrijvingen gaan via Studielink. Er zijn toelatingseisen bij de IPABO en toelatingseisen en een toelatingsprocedure bij de VU. Lees hier alles over de stappen die je moet zetten om te starten met de studie.

Inschrijven voor deze opleiding

Vraag een brochure voor deze opleiding aan

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*