Header image

Workshops spelend leren

De workshops Spelend leren in ons Speleon zijn er om pedagogisch medewerkers en leraren te leren om uitdagende spelleersituaties te organiseren, die goed aansluiten bij de belevingswereld van het jonge kind.

Ik meld mij aanDeel deze opleiding

"*" geeft vereiste velden aan

Je naam*
Ontvanger*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Informatieblad aanvragen

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Hidden
Hidden

Spel bevordert het spontaan leren bij kinderen. Het stimuleert ze om zelf op verkenningstocht te gaan en prikkelt hun nieuwsgierigheid en creativiteit. In Speleon kunnen jonge kinderen spelend en onderzoekend bezig zijn binnen een variatie aan uitdagende activiteiten. Leraren en begeleiders verwerven hier de basiskennis over de onderzoekende geest van kinderen en de manier waarop ze die optimaal kunnen stimuleren. Ze leren om uitdagende spelleersituaties te organiseren die goed aansluiten bij de belevingswereld van het jonge kind.

Op afspraak

Het is mogelijk om je als groep aan te melden voor de workshops in Speleon. Dagdeel en aanvangstijdstip worden dan in overleg bepaald.

Locatie

Het Speleon op Hogeschool IPABO, locatie Amsterdam.

Workshops

Workshop 1: Een rijke speelleeromgeving

Deze workshop is een eerste uitgebreide kennismaking met Speleon en haar pedagogische benadering. Je ervaart het belang van een goed ingerichte en uitgeruste speelleeromgeving. Je krijgt informatie over het belang van spel voor de ontwikkeling van het kind in het algemeen. Na afloop ben je in staat een verbeterplan voor je eigen ruimte op te stellen.

Workshop 2: Spelbegeleiding

In deze workshop doe je kennis en ervaring op met enkele spelbegeleidingstechnieken. Je leert basistechnieken voor spelbegeleiding en spelregels voor rollenspel. En je leert de valkuilen kennen bij het verwoorden, stimuleren en structureren van spel.

Workshop 3: Opbrengstgericht spelen

De kennis en ervaring over speltechnieken uit de vorige workshop worden nu ingezet om ontwikkeling van kinderen te stimuleren. Je leert hoe jouw spelaanbod kan aansluiten bij de verschillende ontwikkelniveaus van de kinderen in de groep.

Workshop 4: Speelwerktijd

Alle elementen uit de voorgaande workshops worden geïntegreerd in deze workshop. Je leert hoe jouw groepsmanagement eruit hoort te zien; hoe je speelwerktijd kunt plannen met behulp van de geleerde inhoud; en hoe je de cyclus ‘vooruitkijken, speelwerk & terugkijken’ kunt toepassen in een situatie waarin kinderen zelf hun spelactiviteiten kunnen plannen.

doelgroep
doelgroep

Leraren, leidsters, studenten, opleiders en onderzoekers die werken met het jonge kind. In deze omgeving kun je samen onderzoeken welke mogelijkheden spel biedt voor de ontwikkeling voor het jonge kind.

investering
investering

De kosten voor een workshop bedragen €995. Bij het afnemen van 4 workshop kunnen we een korting aanbieden. Voor 4 workshop zijn de kosten €3.595.

periode
periode

Startdatum in overleg.

Adviesgesprek

Ben Snoeijink helpt al meer dan tien jaar onze
cursisten hun volgende carrièrestap te zetten.

Vraag een adviesgesprek aan
Ben Snoeijink Studieadviseur
Header image

Workshops onderzoekend leren

De verwondering van kinderen vormt een mooi vertrekpunt voor hun eerste kennismaking met wetenschap en technologie. Via onderzoek en ontwerpend leren kunnen ze op ontdekkingsreis gaan. Natuurlijk is een goede leraar die ze daarbij begeleidt essentieel. In de Workshops onderzoekend leren leer je hoe jij de wetenschappers in de dop tot bloei brengt in ons Exploreon en in de klas.

Ik meld mij aanDeel deze opleiding

"*" geeft vereiste velden aan

Je naam*
Ontvanger*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Informatieblad aanvragen

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Hidden
Hidden

Je gaat onderzoekende en ontwerpende activiteiten voor kinderen ontwerpen en uitvoeren. Je leert hoe je leerlingen het beste begeleidt. En je maakt kennis met klassieke en nieuwe digitale middelen die je kunt inzetten.

Op afspraak

Het is ook mogelijk om je als groep aan te melden voor de Workshops Exploreon. Het dagdeel en aanvangstijdstip wordt dan in overleg bepaald. De maximale grootte van een groep is 15 deelnemers.

Locatie

Hogeschool IPABO, locatie Alkmaar.

Workshops

Workshop 1: Onderzoekend leren in een rijke leeromgeving

In deze workshop draait het om onderzoekend leren. Je leert om een onderzoekende lesactiviteit vorm te geven en gebruik te maken van uitdagende materialen.

Workshop 2: Ontwerpend leren in een rijke leeromgeving

In deze workshop maak je kennis met ontwerpend leren. Je leert hoe je met kinderen een ontwerpende activiteit kunt uitvoeren en welke materialen je hierbij kunt inzetten.

Workshop 3: Leeromgeving

In deze workshop gaan we specifiek in op uitdagende materialen die je kunt inzetten bij onderzoekend en ontwerpend leren. Je doet ervaring op in verschillende hoeken. Naast meer klassieke materialen komen ook moderne ICT-middelen aan bod, zoals bijvoorbeeld een digitale microscoop, een weerstation, een 3D-printer, Makey Makey, Beebot, Ozobot en Little bits.

Workshop 4: Begeleiding bij onderzoekend en ontwerpend leren

In deze workshop gaan we specifiek in op de begeleiding van leerlingen bij W&T-activiteiten. Hoe kan je als leraar de begeleiding vorm geven zodat de leerlingen echt tot begrip komen? Welke interactievaardigheden kan je inzetten? Welke denk- en redeneervragen laat je aan bod komen?

Workshop 5: Taalgericht W&T-onderwijs

In deze workshop gaan we aan de slag met het ontwerpen en uitvoeren van taalgericht W&T-onderwijs. Je ontwerpt activiteiten waar zowel taaldoelen als W&T-doelen aan gekoppeld kunnen worden. Deze workshop kan uitgebreid worden tot een cursus van vier bijeenkomsten.

Workshop 6: W&T en het jonge kind

In deze workshop gaat het om het ontwerp en de uitvoering van W&T-activiteiten specifiek voor het jonge kind. Spelend leren, verwonderen en ontdekken staan centraal. Deze workshop kan uitgebreid worden tot drie bijeenkomsten.

doelen
doelen
  • Je krijgt handvatten aangereikt om W&T te organiseren en te begeleiden
  • Kennisdeling met de groep
  • Samen onderzoeken welke mogelijkheden er zijn op het gebied van W&T in de klas
doelgroep
doelgroep

Leraren, studenten, opleiders en onderzoekers die zich willen verdiepen in W&T en onderzoekend leren.

investering
investering

De kosten voor een workshop bedragen €995.

periode
periode

Startdatum in overleg.

Adviesgesprek

Ben Snoeijink helpt al meer dan tien jaar onze
cursisten hun volgende carrièrestap te zetten.

Vraag een adviesgesprek aan
Ben Snoeijink Studieadviseur