Meivakantie: IPABO is gesloten van 26 april t/m 5 mei. Kijk voor meer informatie op de contactpagina.

Krantentaal

In deze les ontdekken leerlingen uit groep 6-7 dat je een verhouding op heel verschillende manieren kunt benoemen: met breuken, procenten en uitdrukkingen als ‘1 op de 3’. Ze ontdekken ook hoe kranten over
verhoudingen schrijven. Mogelijk ontdekken ze ook dat je procenten makkelijker met elkaar kunt vergelijken dan breuken of omschrijvingen als ‘1 op de 3’.

Link naar de les op de website van Volgens Bartjens.

Vragen met als doel de hele les en de video’s in samenhang te doordenken:
Vooraf:
Tijdens het bekijken van de video’s:

Video 1: Introductie

Video 2: De leerlingen werken in tweetallen aan de eerste opdracht

Video 3 en 4: Uitwisseling van aanpakken en De leerlingen werken in tweetallen aan de tweede opdracht

Video 5: Eindgesprek

Als je deze les zelf wilt geven:
Verdere theoretische verdieping:

Vaktaal:

Om de les goed te analyseren, is vaktaal essentieel. Leg in je eigen woorden uit hoe de onderstaande vaktaalwoorden in de les naar voren komen. Welke nieuwe inzichten heb je gekregen ten aanzien van deze woorden? De lijst is niet uitputtend; voeg zelf andere relevante begrippen toe die je kunt gebruiken om de les te analyseren.

Literatuursuggesties:

In de video-opnamen heb je gezien hoe leerlingen werden gestimuleerd om na te denken over de relatie tussen procenten, verhoudingen en breuken, en hoe hierover in het dagelijks leven wordt gecommuniceerd. Meer hierover lees je in deel 2 van Kerninzichten en in Rekenen met verhoudingen op de basisschool. Het artikel van Van Zanten, Bruin-Muurling en Verschoor onderzoekt hoe je leerlingen kunt voorbereiden op de vraag of je zomaar kunt geloven wat er in kranten staat. Het gaat daarbij ook in op de rol van getallen en andere wiskundige informatie in nieuwsberichten en hoe leerlingen leren deze kritisch te interpreteren.

Scroll to top