Zelf een grafiek maken

In deze les ontdekken leerlingen uit groep 7 dat het bij grafieken om verhoudingen gaat. Als je gegevens in een plaatje weergeeft maak je de verhoudingen binnen die gegevens zichtbaar. Een grafiek is op dat punt duidelijker dan een lijst getallen. 

Link naar de les op de website van Volgens Bartjens.

Vragen met als doel de hele les en de video’s in samenhang te doordenken:
Vooraf:

Er is een onderzoekje uitgevoerd onder 150 leerlingen van groep 7 en 8 over de vraag wat ze het liefst deden als ze uit school komen. In de laatste kolom van de onderstaande tabel zie je wat deze leerlingen hebben opgegeven. De 26 leerlingen uit de klas van Tamara hebben het onderzoekje ook in de eigen groep uitgevoerd. Hun gegevens staan in de voorlaatste kolom.

Tijdens het bekijken van de video’s:

Video 1: Introductie

Video 2: Uitwisseling van eerste ideeën

Video 3: Presentatie en afsluiting

Video 4: Leerlingen reageren op foute grafieken

Video 5: Impressie van het zelfstandig werken en afsluiting

Als je deze les zelf wilt geven:
Verdere theoretische verdieping:

Vaktaal:

Om de les goed te analyseren, is vaktaal essentieel. Leg in je eigen woorden uit hoe de onderstaande vaktaalwoorden in de les naar voren komen. Welke nieuwe inzichten heb je gekregen ten aanzien van deze woorden? De lijst is niet uitputtend; voeg zelf andere relevante begrippen toe die je kunt gebruiken om de les te analyseren.

Literatuursuggesties:

In de video-opnamen heb je gezien dat het zelf tekenen van een grafiek voor veel leerlingen nog best lastig is. Meer hierover lees je in hoofdstuk 11 van Kerninzichten, hoofdstuk 7 van Rekenen met verhoudingen op de basisschool, In het artikel van Keijzer en Van Galen wordt beschreven waarom het zo belangrijk is dat zelf grafieken leren tekenen omdat ze dan pas gaan begrijpen hoe grafieken in elkaar zitten.

Scroll to top