Header image

Schoolleider Basisbekwaam

Heb jij de ambitie om leidinggevende te worden binnen het po, vo of mbo? Met de managementopleiding Schoolleider Basisbekwaam leer je de basisvaardigheden om als schoolleider aan de slag te gaan.

Aanmelden
Deel deze opleiding

"*" geeft vereiste velden aan

Je naam*
Ontvanger*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Informatieblad aanvragen

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Hidden
Hidden

Goede schoolleiders lopen voorop bij vernieuwingen, hebben zelfkennis en inspireren anderen. Naast persoonlijk leiderschap lopen praktijkgericht onderzoek en werkplekopdrachten met eigen praktijkcasussen als rode draad door de opleiding.

De opleiding Schoolleider Basisbekwaam richt zich op leiderschap op het niveau van bouwcoördinatoren, teamleiders en adjunct-directeuren. Als toekomstig schoolleider verwerf je de basisvaardigheden om als leidinggevende te werken binnen het po, vo en mbo. Je leert de taal verstaan van management en leiderschap. Je maakt kennis met de persoonlijke en inhoudelijke en beheersmatige aspecten van het leiderschap. Collega’s leer je te ondersteunen in hun werk en te begeleiden bij hun functioneren in een team.

De opleiding bestaat uit de onderdelen onderwijskundig leiderschap, verandermanagement, onderwijsorganisatie, coachen en communicatie. De inhoud is gericht op het ontwikkelen van een visie op onderwijs waarbij jouw persoonlijke leiderschap centraal staat. Vervolgens leer je deze visie vorm te geven bij het inrichten van de onderwijsorganisatie en het leidinggeven aan individuele leraren en teams. De theoretische kennis wordt voortdurend getoetst aan de praktijk. Je gaat oefenen met eigen praktijkcasussen, zodat je het geleerde meteen concreet kunt toepassen.

De opleiding begint met een online ontwikkelassessment. Dit is géén toelatingsassessment. Het assessment brengt jouw competenties en drijfveren in beeld. Op basis van de uitkomsten formuleer je persoonlijke leerdoelen waaraan je wilt werken tijdens het opleidingstraject. De opleiding biedt relevante literatuur en theoretische achtergrond, maar is vooral praktisch ingericht.

Je krijgt les van ervaren docenten die vaak zelf ook werkzaam zijn als leidinggevende binnen het onderwijs. Daarnaast is leren van elkaar ook een belangrijk element binnen de opleiding. Je werkt in kleinere leerteams, waarin je elkaar feedback geeft op praktijkvoorbeelden. Tijdens de opleidingsbijeenkomsten presenteer je regelmatig je bevindingen. Binnen de leerteams vindt ook intervisie plaats.

Leren vanuit de eigen praktijk

Voor de contactbijeenkomsten bestudeer je zelfstandig de leerstof. Je formuleert leervragen voor deze bijeenkomsten en deelt jouw ervaringen en inzichten met de docent en de andere deelnemers. Met hen kun je op niveau sparren over ontwikkelingen binnen je organisatie en je vakgebied.

Action Learning

Je gaat ook tot actie over. Je zoekt naar nieuwe paden, neemt risico’s en experimenteert. Dit is ‘action learning’: je leert door te doen en te ervaren. Daarbij reflecteer je systematisch op je eigen prestaties op de werkvloer.

Social Learning

Er zijn diverse bijeenkomsten, waarbij je in groepen werkt. Daarnaast neem je een deel van de leerstof tot je via ‘social learning’, binnen je eigen organisatie en de online community van onze digitale leeromgeving. Hiermee sluiten we aan bij de wensen van de lerende in de 21e eeuw. Je voert regie over je eigen leerproces en neemt zelf verantwoordelijkheid voor jouw leren. Waar, wanneer en met wie je dat wilt.

Doelen
Doelen

Tijdens de opleiding Schoolleider Basisbekwaam ga je aan de slag om een ondernemende en innovatieve onderwijsleider te worden. Vanuit je eigen visie en strategische doelstellingen kun je leidinggeven aan het onderwijsproces. Je toetst de effectiviteit en kwaliteit van je school en adviseert waar nodig bij mogelijke verbeteringen.

Doelgroep
Doelgroep

De opleiding is bedoeld voor leraren, intern begeleiders, bouwcoördinatoren, teacher leaders, locatie-leiders en teamleiders uit zowel het po, vo als mbo.

Omvang
Omvang

Richtlijn: 1 tweedaagse, 8 dagen en 2 dagdelen in 10 maanden.

De opleiding heeft een studiebelasting van 420 uur. Naast de gezamenlijke bijeenkomsten werken we in leerteams en met een digitale leeromgeving. De resterende tijd besteed je aan literatuurstudie, het uitvoeren van praktijkopdrachten, intervisie, onderzoek en het houden van een eindpresentatie.

Investering
Investering

De opleiding kost €5.295,- en de arrangementskosten zijn € 430,-. Voor de kosten ontvang je bij aanvang van de opleiding een factuur. Dit is exclusief de kosten voor de leermiddelen. Opleidingskosten zijn vrijgesteld van btw. In de opleiding maken we gebruik van aanbevolen literatuur en werken we met een digitale omgeving.

Toelatingseisen
Toelatingseisen

Om aan deze opleiding deel te kunnen nemen, moet je voldoen aan de volgende eisen:

  1. je bent minimaal in het bezit van een hbo-bachelorsdiploma
  2. je hebt een geschikte leer- of werkplek waar je de theorie in praktijk kunt brengen en opdrachten kunt uitvoeren
  3. bij de start van de opleiding neem je deel aan een ontwikkelassessment, waarmee je richting geeft aan jouw persoonlijke ontwikkeling

Op basis van relevante werkervaring, jouw huidige rol in de organisatie, eerder behaalde onderdelen van middenmanagement/ teacher leader of andere relevante master- en/of leiderschapsopleidingen bestaat de mogelijkheid om de opleiding meer op maat te doorlopen.

Certificering
Certificering

Wanneer je de opleiding succesvol hebt afgerond, ontvang je het diploma Schoolleider Basisbekwaam.

Met het diploma Schoolleider Basisbekwaam kun je je registreren als register adjunct-directeur onderwijs (RADO) bij het Schoolleidersregister po. Werk je in het vo, dan kun je je registreren in het Schoolleidersregister vo. De beroepsgroep in het mbo kent op dit moment (nog) geen register.

Periode
Periode

Cursusdagen, 09.00-16.00.

dinsdag 10 september 2024 Intakegesprekken (individueel)
woensdag 11 september 2024 Intakegesprekken (individueel)
dinsdag 17 september 2024 Introductie (dagdeel)
maandag 23 september 2024 Persoonlijk leiderschap en communicatie
dinsdag 24 september 2024 Persoonlijk leiderschap en communicatie
dinsdag 1 oktober 2024 leerteams en eventueel schoolbezoek
dinsdag 8 oktober 2024 Richting Geven + (Socratische) intervisie
dinsdag 15 oktober 2024 Verdieping (onderwijskundig deel) & leerteams
dinsdag 22 oktober 2024 Richting Geven + Onderzoek
dinsdag 5 november 2024 leerteams en eventueel schoolbezoek
dinsdag 12 november 2024 Onderwijsorganisatie + (Socratische) intervisie
dinsdag 19 november 2024 Verdieping (onderwijskundig deel) & leerteams
dinsdag 26 november 2024 Onderwijsorganisatie & Financien HRM
dinsdag 10 december 2024 Reservedatum/ leerteams
dinsdag 7 januari 2025 Leerteams en eventueel schoolbezoek
dinsdag 14 januari 2025 Onderwijsorganisatie & Onderzoek
dinsdag 21 januari 2025 Verdieping (onderwijskundig deel) & leerteams
dinsdag 28 januari 2025 Leiderschap + Verandermanagement
dinsdag 4 februari 2025 Leerteams en eventueel schoolbezoek
dinsdag 4 maart 2025 Leerteams en eventueel schoolbezoek
dinsdag 11 maart 2025 Leiderschap + (Socratische) intervisie
dinsdag 18 maart 2025 Verdieping (onderwijskundig deel)
dinsdag 1 april 2025 Leerteams en eventueel schoolbezoek
dinsdag 8 april 2025 Leiderschap (eventueel met gastdocent)
dinsdag 15 april 2025 leerteams en eventueel voortgangsgesprekken
dinsdag 6 mei 2025 Leerteams en eventueel schoolbezoek
dinsdag 13 mei 2025 Presentaties en afronden in leerteams (dagdeel)
dinsdag 27 mei 2025 Diplomeren

Adviesgesprek

Marcel van der Zee helpt
je bij het zetten van je
volgende carrièrestap!

Adviesgesprek aanvragen
Marcel van der Zee Studieadviseur