Header image

Taalspecialist

Image about: hybride
Image about: incompany
Image about: maatwerk

Is taal echt jouw ding? Dan is de post-hbo-opleiding Taalspecialist dat vast ook. Tijdens deze opleiding leer je hoe je de kwaliteit van het taalonderwijs optimaal bewaakt en bevordert. Of het nu gaat om beginnende of gevorderde geletterdheid, jij zet de puntjes op de i.

Ik meld mij aanDeel deze opleiding

"*" geeft vereiste velden aan

Je naam*
Ontvanger*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Informatieblad aanvragen

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Hidden
Hidden

Jij geldt straks als dé taalspecialist van je basisschool, of op bovenschools niveau. Vakinhoudelijk weet je alles van spelling, maar ook van mondelinge communicatie en interactief taalonderwijs. Je begrijpt hoe je leerlingen met een taalachterstand het beste kunt stimuleren en leerlingen met een taalknobbel kunt prikkelen. Die kennis kun je als geen ander overdragen op je collega’s. Jij ondersteunt hen bij de voorbereiding, uitvoering en evaluatie van hun taallessen.

Modules en onderzoek

De opleiding bestaat uit twaalf bijeenkomsten. In de modules gaan we in op: visie; taalbeleid; vakinhoud; (vak)didactische en pedagogische implicaties; en collegiaal advies. We behandelen diverse taaldomeinen: beginnende geletterdheid; mondelinge communicatie en interactief taalonderwijs; gevorderde geletterdheid; lezen; schrijven; en taalbeschouwing. Verdieping kun je vinden in het aansluitend volgen van het onderdeel ‘veranderkunde’ van de opleiding Taalcoördinator.

Tijdens de opleiding voer je een aantal kleine onderzoeken uit in je school. Je voert onder meer opdrachten uit om het taalonderwijs in de school in kaart te brengen. Het is dus belangrijk dat jouw directie je daartoe de mogelijkheid geeft. In de opleiding wordt zoveel mogelijk uitgegaan van de ervaringen van de deelnemers met de praktijk in de klas, de vakdidactiek en het eigen didactisch handelen met de kinderen.

doelen
doelen

Je werkt actief aan de verbetering van de kwaliteit van het taalonderwijs op de eigen school. Je ontwikkelt je vakinhoudelijk tot taalspecialist op de volgende domeinen: interactief taalonderwijs, spelling, stellen, mondelinge communicatie, beginnende geletterdheid, voortgezet technisch lezen, begrijpend lezen en taalbeschouwing.

omvang
omvang

De opleiding bestaat uit 12 bijeenkomsten van 3 uur. De totale studiebelasting per module bedraagt 224 uur. In overleg is het mogelijk om met minimaal 8 cursisten de modules incompany uit te voeren.

investering
investering

De kosten per deelnemer bedragen €1.990. De kosten voor boeken en materialen bedragen ongeveer €150.

toelatingseisen
toelatingseisen
  • Je bent minimaal in het bezit van een hbo-bachelordiploma
  • Je hebt een geschikte leer- of werkplek waar je de theorie in praktijk kunt brengen en opdrachten kunt uitvoeren

Adviesgesprek

Ben Snoeijink helpt al meer dan tien jaar onze
cursisten hun volgende carrièrestap te zetten.

Vraag een adviesgesprek aan
Ben Snoeijink Studieadviseur
Header image

Taalcoördinator

Image about: incompany
Image about: maatwerk

Wil jij je sterk maken voor goed taalonderwijs en heb je leidinggevende kwaliteiten? Dan is de post-hbo-opleiding Taalcoördinator iets voor jou. Tijdens deze opleiding leer je hoe jij, onder jouw beleid, de kwaliteit van het taalonderwijs optimaal bewaakt en bevordert.

Ik meld mij aanDeel deze opleiding

"*" geeft vereiste velden aan

Je naam*
Ontvanger*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Informatieblad aanvragen

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Hidden
Hidden

Jij geldt straks als de taalcoördinator van je basisschool, of op bovenschools niveau. Je begrijpt hoe je leerlingen met een taalachterstand het beste kunt stimuleren en leerlingen met een taalknobbel kunt prikkelen. Die kennis kun je als geen ander overdragen op je collega’s, die jij ondersteunt bij de voorbereiding, uitvoering en evaluatie van hun taallessen. In samenspraak met de directie stel jij het beleid op voor het taalonderwijs.

Incompany?

Maatwerk en incompany (op eigen locatie) is mogelijk. We gaan graag in gesprek om de inhoud zoveel mogelijk af te stemmen op de vraagstukken en behoeften van deelnemers en scholen.

Onderdelen van de opleiding

De opleiding bestaat uit drie modules van zes bijeenkomsten.

In twee modules gaan we in op: visie, taalbeleid, vakinhoud (vak)didactische, pedagogische implicaties en collegiaal advies. Je vergroot je eigen kennis van de taal- en leesdidactiek tijdens de bijeenkomsten. Deze twee modules vormen samen ook de opleiding Taalspecialist.

In de derde module staat het onderdeel veranderkunde centraal. Tijdens dit onderdeel veranderkunde krijg je tools in handen om in de rol van coördinator jouw collega’s te motiveren en te ondersteunen bij het werken aan beter taal- en leesonderwijs. De combinatie van taalspecialisme met inzicht in de dynamiek van de organisatie met het onderdeel veranderkunde zorgen dat je jouw rol van taalcoördinator goed in zal kunnen vullen. Tijdens de opleiding voer je een aantal kleine onderzoeken uit op je school. Je voert onder andere opdrachten uit om het taalonderwijs op de school in kaart te brengen. Het is dus belangrijk dat jouw directie je daartoe de mogelijkheid geeft. In de opleiding wordt zoveel mogelijk uitgegaan van de eigen onderwijspraktijk

doelen
doelen

Je werkt actief aan de verbetering van de kwaliteit van het onderwijs op de eigen school. Je stelt in samenspraak met de directie een beleidsplan op gericht op kwaliteitsverbetering en geeft samen met collega’s uitvoering aan dit plan.

omvang
omvang

Richtlijn: per module 6 bijeenkomsten van 3 uur. Totaal zijn er 18 bijeenkomsten, waaronder een bijeenkomst voor presenteren. De totale studiebelasting van deze module bedraagt 336 uur.

investering
investering

De kosten per deelnemer voor de totale opleiding taalcoördinator bedragen €2.985. De opleiding taalcoördinator omvat 2 modules taalspecialist en 1 module veranderkunde. De kosten voor boeken en materialen bedragen ongeveer €250.

toelatingseisen
toelatingseisen

Afgeronde pabo-opleiding. Je ambitie is om in samenspraak met de directie de kwaliteit van het taal- en leesonderwijs op jouw school te verbeteren.

periode
periode

Bijeenkomsten vinden plaats op woensdagen van 15.00-18.00.

 

Adviesgesprek

Ben Snoeijink helpt al meer dan tien jaar onze
cursisten hun volgende carrièrestap te zetten.

Vraag een adviesgesprek aan
Ben Snoeijink Studieadviseur