Jij geldt straks als dé taalspecialist van je basisschool, of op bovenschools niveau. Vakinhoudelijk weet je alles van spelling, maar ook van mondelinge communicatie en interactief taalonderwijs. Je begrijpt hoe je leerlingen met een taalachterstand het beste kunt stimuleren en leerlingen met een taalknobbel kunt prikkelen. Die kennis kun je als geen ander overdragen op je collega’s. Jij ondersteunt hen bij de voorbereiding, uitvoering en evaluatie van hun taallessen.
Modules en onderzoek
De opleiding bestaat uit twaalf bijeenkomsten. In de modules gaan we in op: visie; taalbeleid; vakinhoud; (vak)didactische en pedagogische implicaties; en collegiaal advies. We behandelen diverse taaldomeinen: beginnende geletterdheid; mondelinge communicatie en interactief taalonderwijs; gevorderde geletterdheid; lezen; schrijven; en taalbeschouwing. Verdieping kun je vinden in het aansluitend volgen van het onderdeel ‘veranderkunde’ van de opleiding Taalcoördinator.
Tijdens de opleiding voer je een aantal kleine onderzoeken uit in je school. Je voert onder meer opdrachten uit om het taalonderwijs in de school in kaart te brengen. Het is dus belangrijk dat jouw directie je daartoe de mogelijkheid geeft. In de opleiding wordt zoveel mogelijk uitgegaan van de ervaringen van de deelnemers met de praktijk in de klas, de vakdidactiek en het eigen didactisch handelen met de kinderen.