Header image

Schoolleider Vakbekwaam

Goede schoolleiders lopen voorop bij vernieuwingen, hebben zelfkennis en inspireren anderen. Als directeur van een onderwijsorganisatie moet je je meer dan ooit bezighouden met politieke invloeden; samenwerking; positionering; krimp en groei; innovatie; en exploitatie. Om successen te boeken moet je bedrijfsmatig, ondernemend en naar buiten gericht leiderschap tonen. Daarnaast wil je een lerende organisatie ontwikkelen en innovaties initiëren. Een brede kennis en een waaier aan vaardigheden zijn vereist.

Sign in
Deel deze opleiding

"*" geeft vereiste velden aan

Je naam*
Ontvanger*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Informatieblad aanvragen

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Hidden
Hidden

Meer informatie over de opleiding

Naast persoonlijk leiderschap lopen praktijkgericht onderzoek en werplekopdrachten met eigen praktijkcasussen als een rode draad door de opleiding. Kom erachter of deze opleiding iets voor jou is en ga het gesprek aan met de nascholingscoördinator van Hogeschool IPABO.

Tijdens de opleiding Schoolleider Vakbekwaam ga je niet alleen aan de slag met jouw onderwijskundige leiderschap, maar ook met onderwerpen als strategische beleidsvoering, ondernemerschap, innovatie en financiële bedrijfsvoering. Je leert succesvol te opereren als een allround en innovatief schoolleider met kennis van de eigen competenties en een nieuwsgierige blik naar buiten.

De opleiding begint met een online ontwikkelassessment. Dit is géén toelatingsassessment. Het assessment brengt jouw competenties en drijfveren in beeld. Op basis van de uitkomsten formuleer je persoonlijke leerdoelen waaraan je wilt werken tijdens het opleidingstraject. De opleiding biedt relevante literatuur en theoretische achtergrond, maar is vooral praktisch ingericht.

Je krijgt les van ervaren docenten, die vaak zelf ook werkzaam zijn als leidinggevende binnen het onderwijs. Daarnaast is leren van elkaar ook een belangrijk element binnen de opleiding. Je werkt in kleinere leerteams, waarbij je elkaar feedback geeft op praktijkvoorbeelden. Tijdens de opleidingsbijeenkomsten presenteer je regelmatig je bevindingen. Binnen de leerteams vindt ook intervisie plaats.

Leren vanuit de eigen praktijk

Voor de contactbijeenkomsten bestudeer je zelfstandig de leerstof. Je formuleert leervragen voor deze bijeenkomsten en deelt jouw ervaringen en inzichten met de docent en de andere deelnemers. Met docenten en mededeelnemers kun je op niveau sparren over ontwikkelingen binnen je organisatie en je vakgebied.

Action Learning

Maar je gaat ook tot actie over. Je zoekt naar nieuwe paden, neemt risico’s en experimenteert. Dit is ‘action learning’: je leert door te doen en te ervaren. Daarbij reflecteer je systematisch op je eigen prestaties op de werkvloer.

Social Learning

Er zijn diverse bijeenkomsten, waarbij je in groepen werkt. Daarnaast neem je een deel van de leerstof tot je via ‘social learning’, binnen je eigen organisatie en de online community van onze digitale leeromgeving. Hiermee sluiten we aan bij de wensen van de lerende in de 21e eeuw. Je voert regie over je eigen leerproces en neemt zelf verantwoordelijkheid voor jouw leren. Waar, wanneer en met wie je dat wilt.

Doelen
Doelen

Tijdens de opleiding Schoolleider Vakbekwaam ga je niet alleen aan de slag met jouw onderwijskundige leiderschap, maar ook met onderwerpen als strategische beleidsvoering, ondernemerschap, innovatie en financiële bedrijfsvoering. Je leert succesvol te opereren als een allround en innovatief schoolleider met kennis van de eigen competenties en een nieuwsgierige blik naar buiten.

Doelgroep
Doelgroep

De opleiding is bedoeld voor directeuren, locatieleiders en teamleiders uit het primair en voortgezet onderwijs die zich verder willen professionaliseren als vakbekwaam leidinggevende.

Omvang
Omvang

Richtlijn: 1 tweedaagse en 8 dagen en 2 dagdelen in 10 maanden.

De opleiding heeft een studiebelasting van 448 uur. Naast de gezamenlijke bijeenkomsten werken we in leerteams en met een digitale leeromgeving. De resterende tijd besteed je aan literatuurstudie, het uitvoeren van praktijkopdrachten, intervisie, onderzoeken en het houden van een eindpresentatie.

Investering
Investering

Opleidingskosten € 6.295,- en arrangementskosten € 430,-. Voor de kosten ontvang je bij aanvang van de opleiding een factuur. Dit is exclusief de kosten voor de leermiddelen. In de opleiding maken we gebruik van aanbevolen literatuur en werken we met een digitale omgeving.

Toelatingseisen
Toelatingseisen
  • Je bent werkzaam als (adjunct) directeur, locatieleider of teamleider in het basis-, voortgezet of mbo -onderwijs
  • Je hebt ervaring met leidinggeven aan een team of sectie
  • Een ontwikkelassessment en een intakegesprek maken deel uit van de plaatsingsprocedure. Hiermee geef je richting aan de ontwikkelingsdoelen tijdens de opleiding.
Certificering
Certificering

Wanneer je de opleiding succesvol hebt afgerond, ontvang je het diploma Vakbekwaam Schoolleider. Met dit diploma Schoolleider Vakbekwaam kun je, wanneer je ook daadwerkelijk functioneert als directeur, je laten registreren in het schoolleidersregister als Directeur Primair Onderwijs (DPO).

Periode
Periode

Cursusdagen, 9.00-16.00:
Nadere invulling volgt.

Adviesgesprek

Marcel van der Zee helpt
je bij het zetten van je
volgende carrièrestap!

Adviesgesprek aanvragen
Marcel van der Zee Studieadviseur