Header image

Taalspecialist en Taalcoördinator

Image about: incompany
Image about: maatwerk

Wil jij je sterk maken voor goed taalonderwijs en heb je leidinggevende kwaliteiten? Dan is de post-hbo-opleiding Taalspecialist en Taalcoördinator iets voor jou. Tijdens deze opleiding leer je hoe jij, onder jouw beleid, de kwaliteit van het taalonderwijs optimaal bewaakt en bevordert.

Aanmelden
Deel deze opleiding

"*" geeft vereiste velden aan

Je naam*
Ontvanger*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Informatieblad aanvragen

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Hidden
Hidden

Jij geldt straks als dé taalspecialist van je basisschool, of op bovenschools niveau. Vakinhoudelijk weet je alles van spelling, maar ook van mondelinge communicatie en interactief taalonderwijs. Je begrijpt hoe je leerlingen met een taalachterstand het beste kunt stimuleren en leerlingen met een taalknobbel kunt prikkelen. Die kennis kun je als geen ander overdragen op je collega’s. Jij ondersteunt hen bij de voorbereiding, uitvoering en evaluatie van hun taallessen.

Modules en onderzoek
De opleiding bestaat uit twaalf bijeenkomsten. In de modules gaan we in op: visie; taalbeleid; vakinhoud; (vak)didactische en pedagogische implicaties; en collegiaal advies. We behandelen diverse taaldomeinen: beginnende geletterdheid; mondelinge communicatie en interactief taalonderwijs; gevorderde geletterdheid; lezen; schrijven; en taalbeschouwing. Verdieping kun je vinden in het aansluitend volgen van het onderdeel ‘veranderkunde’ van de opleiding Taalcoördinator.

Tijdens de opleiding voer je een aantal kleine onderzoeken uit in je school. Je voert onder meer opdrachten uit om het taalonderwijs in de school in kaart te brengen. Het is dus belangrijk dat jouw directie je daartoe de mogelijkheid geeft. In de opleiding wordt zoveel mogelijk uitgegaan van de ervaringen van de deelnemers met de praktijk in de klas, de vakdidactiek en het eigen didactisch handelen met de kinderen.

 

Incompany?

Maatwerk en incompany (op eigen locatie) is mogelijk. We gaan graag in gesprek om de inhoud zoveel mogelijk af te stemmen op de vraagstukken en behoeften van deelnemers en scholen.

Onderdelen van de opleiding

De opleiding bestaat uit drie modules van zes bijeenkomsten.

In twee modules gaan we in op: visie, taalbeleid, vakinhoud (vak)didactische, pedagogische implicaties en collegiaal advies. Je vergroot je eigen kennis van de taal- en leesdidactiek tijdens de bijeenkomsten. Deze twee modules vormen samen ook de opleiding Taalspecialist.

In de derde module staat het onderdeel veranderkunde centraal. Tijdens dit onderdeel veranderkunde krijg je tools in handen om in de rol van coördinator jouw collega’s te motiveren en te ondersteunen bij het werken aan beter taal- en leesonderwijs. De combinatie van taalspecialisme met inzicht in de dynamiek van de organisatie met het onderdeel veranderkunde zorgen dat je jouw rol van taalcoördinator goed in zal kunnen vullen. Tijdens de opleiding voer je een aantal kleine onderzoeken uit op je school. Je voert onder andere opdrachten uit om het taalonderwijs op de school in kaart te brengen. Het is dus belangrijk dat jouw directie je daartoe de mogelijkheid geeft. In de opleiding wordt zoveel mogelijk uitgegaan van de eigen onderwijspraktijk

Doelen
Doelen

Je werkt actief aan de verbetering van de kwaliteit van het onderwijs op de eigen school. Je stelt in samenspraak met de directie een beleidsplan op gericht op kwaliteitsverbetering en geeft samen met collega’s uitvoering aan dit plan.

Omvang
Omvang

Richtlijn: per module 6 bijeenkomsten van 3 uur.

Taalspecialist: 12 bijeenkomsten, waaronder een bijeenkomst voor presenteren. De totale studiebelasting van deze module bedraagt 224 uur.

Taalcoördinator: 18 bijeenkomsten. De totale studiebelasting van deze module bedraagt 336 uur.

Investering
Investering

De kosten per deelnemer voor de  opleiding Taalspecialist bedragen € 1.990,-

De kosten per deelnemer voor de opleiding Taalcoördinator bedragen € 2.985,-

De kosten voor boeken en materialen bedragen ongeveer € 250,-.

 

 

De kosten per deelnemer voor de totale opleiding taalcoördinator bedragen € 2.985,-. De opleiding taalcoördinator omvat 2 modules taalspecialist en 1 module veranderkunde. De kosten voor boeken en materialen bedragen ongeveer € 250,-.

Toelatingseisen
Toelatingseisen

Afgeronde pabo-opleiding. Je ambitie is om in samenspraak met de directie de kwaliteit van het taal- en leesonderwijs op jouw school te verbeteren.

Periode
Periode

Bijeenkomsten vinden plaats op woensdagen van 15.00-18.00.

 

Online voorlichting 29 mei, 16 - 17 uur

"*" geeft vereiste velden aan

Naam

Adviesgesprek

Marcel van der Zee helpt
je bij het zetten van je
volgende carrièrestap!

Adviesgesprek aanvragen
Marcel van der Zee Studieadviseur