Mini-symposium Burgerschapsvorming en Bronverhalen

Datum: 7 februari 2024
Tijd: 17:00 – 19:00 uur, inloop 16:45 uur
Locatie: IPABO Amsterdam, Jan Tooropstraat 136

Inspirerende sprekers nemen je mee in het thema levensbeschouwing, leesonderwijs en burgerschapsvorming in het onderwijs. Er is ruimte voor vragen en reacties uit de zaal waardoor (aankomend) onderwijsprofessionals van elkaar kunnen leren.

Meld je hier aan

Aanleiding voor deze bijeenkomst is het verschijnen van het boek Mohammed, verhalen over de profeet (Ploegsma, 2024). Dit boek is geschreven door Petra van Helden die als docent werkzaam is aan Hogeschool IPABO.

De sprekers

Karim Amghar

Schrijver, programmamaker en spreker. Hij is bekend van zijn boeken Hoor Mij, Zie Mij! Naar Kansengelijkheid In Het Onderwijs, Van Radicaal Naar Amicaal, en televisieprogramma’s als Karim Pakt Zijn Kans, Het Verhaal Van Abdelkrim en Het Ramadan Gevoel. Daarnaast is Karim werkzaam als docent en heeft zich gespecialiseerd in de thema’s diversiteit, burgerschap en kansengelijkheid.

Inouk Boerma

Inouk is werkzaam als associate lector Lezen bij Hogeschool IPABO in Amsterdam en Alkmaar. In haar onderwijs en onderzoek richt zij zich met name op leesmotivatie van kinderen en (aankomend) leerkrachten, leesbegrip en kritische geletterdheid.

Jessica Bouva

Jessica is opleidingsdocent Levensbeschouwing en Kritisch Burgerschap & Social Justice aan de hogeschool IPABO.  Ze is betrokken bij het actualisatieproces kerndoelen burgerschap van SLO.

Kamel Essabane

Kamel promoveert aan de Radboud Universiteit over het onderwerp de bijdragen van islamitisch godsdienstonderwijs aan burgerschapsvorming op basisscholen in Nederland. Daarnaast is hij co-auteur van het filosofisch-levensbeschouwelijk kinderboek de Zoon van de Gazelle een hervertelling van Hayy Ibn Yaqzan, een 12e eeuws verhaal uit de islamitische traditie.

Abdoellah Ghzili

Abdoellah is theoloog en werkzaam in het hoger onderwijs. Hij heeft in het islamitisch basisonderwijs gewerkt als godsdienstleerkracht en adviseur identiteit. Thans is hij werkzaam als opleidingsdocent Godsdienst en Levensbeschouwelijke Vorming aan de Marnix Academie. Daarnaast verzorgt hij onderwijs als docent Islamitische Theologie aan de IUA Islamitische Theologische Faculteit Amsterdam en Dar-al-‘ilm Instituut voor Islam Studies.

Petra van Helden

Petra van Helden werkt op Hogeschool IPABO. Ze is docent Levensbeschouwing en geeft les over leesbevordering. Ze schreef het boek Kinderen van Adam (Ploegsma, 2017) waarin ze koranverhalen toegankelijk navertelde voor kinderen. Haar nieuwe boek Mohammed, verhalen over het leven van de profeet (Ploegsma,  2024) verschijnt begin februari.

Wat kun je verwachten?

Sinds 2016 hebben scholen de opdracht om burgerschap vorm te geven in hun onderwijs. Binnen deze opdracht houden scholen de ruimte om burgerschapsonderwijs vorm te geven op een manier die aansluit bij de identiteit van de school. Het is waardevol te onderzoeken hoe levensbeschouwelijk onderwijs bijdraagt aan doelen voor burgerschap en vooral op welke manier verhalen daarbij ingezet kunnen worden.

Onderwerpen

  • Wat zijn de kaders van burgerschapsvorming? Waar draagt burgerschapsonderwijs aan bij?
  • Hoe draagt lezen bij aan burgerschapsvorming?
  • Op welke wijze kunnen levensbeschouwelijk onderwijs en burgerschapsvorming elkaar versterken?
  • Wat is hierbij de waarde van bronverhalen?
  • Hoe  kunnen wij leren van de verhalen van de profeet Mohammed?

 

Meld je hier aan

Voor wie?

  • Onderwijsprofessionals
  • Studenten IPABO
  • Opleidingsdocenten IPABO (en schoolopleiders)
  • Vakdocenten levensbeschouwing/burgerschapsvorming
  • Belangstellenden

Het programma

16:45u Inloop
17:00u Welkom door Karim Amghar
Jessica Bouva Burgerschapsopdracht voor het onderwijs: kaders en praktijken
Inouk Boerma Verhalen als spiegels en vensters
Kamel Essabane De kracht van islamitische verhalen bij burgerschapsvorming
Abdoellah Ghzili Leren van de verhalen van Mohammed
Zaalgesprek o.l.v. Karim Amghar
Petra van Helden Boekpresentatie ‘Mohammed, verhalen over de profeet’
18:20u Afronding en Borrel
Meld je hieronder aan voor het symposium.

Meld je aan voor het symposium op 7 februari, 17:00 - 19:00 uur