Header image

Leraar basisonderwijs verkorte deeltijdopleiding

2,5 jaar
deeltijd
Bachelor

Een volwaardige pabo-opleiding afronden in slechts tweeëneenhalf jaar in plaats van vier jaar. Dat kan. Als jij al een hbo- of wo-opleiding achter de rug hebt kom je waarschijnlijk in aanmerking voor de verkorte deeltijdopleiding. Je volgt de opleiding op woensdag van 14:45 – 21:45 uur en op zaterdag van 8.45 – 17:00 uur. Een dag in de week loop je stage. Deze opleiding wordt alleen op locatie Amsterdam aangeboden.

Inschrijven opleiding Brochure aanvraag

De opleiding

Stap voor stap bouw je je kennis en vaardigheden op om uiteindelijk vol vertrouwen voor de klas te staan. Je helpt kinderen in hun ontwikkeling en je zal merken dat je zelf minstens evenveel leert en groeit als de kinderen aan wie je lesgeeft.

 • Hoe ziet het programma eruit?

  De opleiding tot leraar basisonderwijs bestaat uit twee delen: een majorfase en een minorfase.
  In de majorfase wordt de basis gelegd voor het beroep. Een leraar moet breed ontwikkeld zijn, daarom krijg je een uitgebreid aantal vakken. Tijdens de lessen vergroot je niet alleen jouw kennis, maar je leert ook hoe je die kennis op een boeiende manier overbrengt. In je stage kun je dit direct toepassen in de praktijk. De minorfase is een verdieping; je specialiseert je in het ‘jongere’ of ‘oudere’ kind en je gaat je verder profileren.

  Dit kun je verwachten in het eerste jaar

  Deeltijd verkort studieprogramma eerste jaar

 • Werkvormen

  Naast de vaklessen ben je bezig met groepsopdrachten, excursies, cultuurevenementen, thema-opdrachten en de praktijk. Je doet heel veel ervaring op tijdens je stage. Je leert hoe je vanuit je eigen leervragen werkt aan je ontwikkeling als leraar.

 • De stage

  Het leren op de werkplek is natuurlijk een belangrijk deel van de opleiding. In de praktijk pas je de theorie toe, leer je weer nieuwe vaardigheden en ervaar je daadwerkelijk hoe het is om leraar basisonderwijs te zijn.
  Gedurende de opleiding ga je op verschillende basisscholen aan de slag. Je ontdekt hierdoor op wat voor soort school en bij welke leeftijdsgroep jij het meest op je plek bent. Lees hier meer over het werkplekleren.

 • Uitstroomprofielen

  In de specialisatiefase van de opleiding kies je voor een uitstroomprofiel. Bij Hogeschool IPABO kun je kiezen uit de volgende profielen:

  • Lezen
  • Rekenen – wiskunde
  • Spelend leren
  • Onderzoekend leren
  • Kritisch burgerschap en social justice
 • Studiebegeleiding

  Elke klas heeft een eigen studieloopbaanbegeleider. Die is jouw eerste aanspreekpunt. In je lesrooster staan regelmatig SLB-bijeenkomsten gepland. Je studieloopbaanbegeleider begeleidt je zowel op groepsniveau als individueel.

Toelating

 • Toelatingseisen

  Voor toelating tot de verkorte opleiding moet je in het bezit zijn van één van de volgende diploma’s:

  • bachelor of master hbo-graad
  • bachelor of master wo-graad

  Als je het benodigde diploma in het buitenland hebt behaald, moet je ook in het bezit zijn van het diploma NT2, niveau 2. De examencommissie stelt door middel van een test vast of je het Nederlands voldoende beheerst om de opleiding met goed gevolg te kunnen doorlopen. De examencommissie brengt een bindend advies uit.

 • Studiekeuzecheck

  Voordat je van start gaat, maken we graag persoonlijk kennis tijdens de studiekeuzecheck. De studiekeuzecheck is een verplicht onderdeel van de toelatingsprocedure. Na inschrijving ontvang je de datum voor jouw studiekeuzecheck met een toelichting voor deze dag.

  Na afloop van de studiekeuzecheck krijg je een studieadvies. Maar uiteindelijk bepaal je natuurlijk zelf grotendeels je eigen studiesucces.

  Wil je weten wat de studiecheck precies inhoudt? Kijk dan even hier.

Na de opleiding

Met je diploma kun je in verschillende beroepen en vakrichtingen terecht. Naast leraar basisonderwijs kun je denken aan:

 • werken in een sector die ligt in de sfeer van het onderwijs, zoals educatieve dienstverlening of beroepen waarin de begeleiding van kinderen centraal staat.
 • een leidinggevende functie, vanwege je vaardigheden op sociaal en communicatief gebied.
 • Wil je verder studeren?

  Dan is je diploma je entreekaart voor een volgende, aanvullende studie:

  • een hbo-master om je verder te specialiseren, bijvoorbeeld in Onderwijs & Technologie, Educational Needs, Leren en Innoveren
   of Toekomstgericht onderwijs.
  • aan een universiteit, bijvoorbeeld pedagogiek of psychologie.
  • vakspecialist bewegingsonderwijs, wanneer je graag aan alle groepen op de basisschool gymles wilt geven. Op Hogeschool IPABO kun je hier al in de minorfase een start mee maken.

Praktisch informatie

 • Open Dag

  Hoe is het om te studeren aan de IPABO?
  Hogeschool IPABO is een kleinschalige en praktijkgerichte pabo in Amsterdam en Alkmaar waar docenten en studenten elkaar persoonlijk kennen. Maak kennis met onze docenten en studenten en ontdek hoe leuk studeren aan Hogeschool IPABO is.  Meld je aan voor de open dag.

 • Start van de opleiding

  De verkorte deeltijdopleiding start per 1 februari. De uiterste inschrijfdatum is 30 november.

 • Stageplaats

  Het stagebureau zorgt het eerste jaar voor een stageplaats. Hogeschool IPABO werkt hiervoor samen met stagescholen in heel Noord-Holland. In de andere studiejaren zoek je zelf een stageplek bij een schoolbestuur waar de IPABO mee samenwerkt.

 • Studiebelasting

  Je bent zo’n 40 uur per week met je studie bezig. Hiertoe rekenen we je contacturen op de opleiding, je vaste stagedag in de week en een deel zelfstudie.

Staat de informatie die je zoekt hier niet tussen? Kijk op deze pagina.

Inschrijven opleiding

Waarom IPABO

Hogeschool IPABO is een zelfstandige opleiding voor leraar basisonderwijs met twee vestigingen, in Amsterdam en Alkmaar. Waar je ook studeert, de lijn tussen docent en student is altijd kort. Wij vinden persoonlijke aandacht belangrijk. Samen werken we aan dezelfde missie: kinderen helpen in hun ontwikkeling, hun nieuwsgierigheid prikkelen en talenten laten groeien. In deze video vertellen onze studenten waarom het zo leuk is om bij IPABO te studeren.

Meld je aan voor de open dag

Michelle

Opstaan op maandagochtend doe ik niet meer met tegenzin, omdat ik dan voor de klas met lieve kinderen mag staan.

Michelle, student
Tigo

Wat ik mooi vind aan leerkracht zijn in het speciaal onderwijs, is dat ik elk kind een kans kan geven, ongeacht zijn of haar geschiedenis.

Tigo, student
Evert Jan student

Het mooiste aan dit vak: het moment dat kinderen stralen van trots als ze het maximale uit zichzelf hebben gehaald.

Evert Jan, student

Schrijf je in voor deze opleiding

Is deze opleiding iets voor jou? Schrijf je dan direct in! Heb je meer informatie nodig over de toelatingseisen en studiekeuzecheck? Kijk dan even op deze pagina. En hier lees je alles over de stappen die je moet zetten om te starten met de studie.

Inschrijven voor de opleiding

Vraag een brochure van deze opleiding aan

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*