18 april 2023 - Open dag

Leraar basisonderwijs verkorte deeltijdopleiding

2,5 jaar

deeltijd

Bachelor

Een volwaardige pabo-opleiding afronden in slechts tweeëneenhalf jaar in plaats van vier jaar. Dat kan. Als jij al een hbo- of wo-opleiding achter de rug hebt kom je waarschijnlijk in aanmerking voor de verkorte deeltijdopleiding. Op de locatie Amsterdam volg je de opleiding op woensdag van 14:45-21:45 uur en op zaterdag van 8.45 – 17:00 uur. Een dag in de week loop je stage. Deze opleiding wordt alleen in Amsterdam aangeboden.

Inschrijven opleiding Brochure aanvraag
Leraar basisonderwijs verkorte deeltijdopleiding

De opleiding

Stap voor stap bouw je je kennis en vaardigheden op om uiteindelijk vol vertrouwen voor de klas te staan. Je helpt kinderen in hun ontwikkeling en je zal merken dat je zelf minstens evenveel leert en groeit als de kinderen aan wie je lesgeeft.

 • Hoe ziet het programma eruit?

  De opleiding tot leraar basisonderwijs bestaat uit twee delen: een majorfase en een minorfase.
  In de majorfase wordt de basis gelegd voor het beroep. Een leraar moet breed ontwikkeld zijn, daarom krijg je een uitgebreid aantal vakken. Tijdens de lessen vergroot je niet alleen jouw kennis, maar je leert ook hoe je die kennis op een boeiende manier overbrengt. In je stage kun je dit direct toepassen in de praktijk. De minorfase is een verdieping; je specialiseert je in het ‘jongere’ of ‘oudere’ kind en je gaat je verder profileren.

 • Werkvormen

  Naast de vaklessen ben je bezig met groepsopdrachten, excursies, cultuurevenementen, thema-opdrachten en de praktijk. Je doet heel veel ervaring op tijdens je stage. Je leert hoe je vanuit je eigen leervragen werkt aan je ontwikkeling als leraar.

 • De stage

  Het leren op de werkplek is natuurlijk een belangrijk deel van de opleiding. In de praktijk pas je de theorie toe, leer je weer nieuwe vaardigheden en ervaar je daadwerkelijk hoe het is om leraar basisonderwijs te zijn.
  Gedurende de opleiding ga je op verschillende basisscholen aan de slag. Je ontdekt hierdoor op wat voor soort school en bij welke leeftijdsgroep jij het meest op je plek bent. Lees hier meer over het werkplekleren.

 • Uitstroomprofielen

  In de specialisatiefase van de opleiding kies je voor een uitstroomprofiel. Bij Hogeschool IPABO kun je kiezen uit de volgende profielen:

  • Spelend leren
  • Onderzoekend leren
  • Diversiteit en kritisch burgerschap
 • Studiebegeleiding

  Elke klas heeft een eigen studieloopbaanbegeleider. Die is jouw eerste aanspreekpunt. In je lesrooster staan regelmatig SLB-bijeenkomsten gepland. Je studieloopbaanbegeleider begeleidt je zowel op groepsniveau als individueel.

 • Studiebelasting

  Je bent zo’n 40 uur per week met je studie bezig. Hiertoe rekenen we je contacturen op de opleiding, je vaste stagedag in de week en een deel zelfstudie.

Waarom IPABO

Hogeschool IPABO is een zelfstandige opleiding voor leraar basisonderwijs met twee vestigingen, in Amsterdam en Alkmaar. Waar je ook studeert, de lijn tussen docent en student is altijd kort. Wij vinden persoonlijke aandacht belangrijk. Samen werken we aan dezelfde missie: kinderen helpen in hun ontwikkeling, hun nieuwsgierigheid prikkelen en talenten laten groeien.

Michelle

Opstaan op maandagochtend doe ik niet meer met tegenzin, omdat ik dan voor de klas met lieve kinderen mag staan.

Michelle, student
Tigo

Wat ik mooi vind aan leerkracht zijn in het speciaal onderwijs, is dat ik elk kind een kans kan geven, ongeacht zijn of haar geschiedenis.

Tigo, student
Evert Jan student

Het mooiste aan dit vak: het moment dat kinderen stralen van trots als ze het maximale uit zichzelf hebben gehaald.

Evert Jan, student

Vraag een brochure van deze opleiding aan

"*" geeft vereiste velden aan