Header image

Leraar basisonderwijs vierjarige deeltijdopleiding

4 jaar
deeltijd
Bachelor

Ben je niet in de gelegenheid om dagelijks een opleiding te volgen, dan biedt de deeltijdopleiding uitkomst. Je volgt de vierjarige deeltijdopleiding op woensdagavond van 18.30 – 21.45 uur en op zaterdag van 8.45 – 17 uur. Een dag in de week loop je stage. Deze opleiding wordt alleen op locatie Amsterdam aangeboden.

Inschrijven opleiding Brochure aanvraag

De opleiding

Stap voor stap bouw je je kennis en vaardigheden op om uiteindelijk vol vertrouwen voor de klas te staan. Je helpt kinderen in hun ontwikkeling en je zal merken dat je zelf minstens evenveel leert en groeit als de kinderen aan wie je lesgeeft.

 • Hoe ziet het programma eruit?

  De opleiding tot leraar basisonderwijs bestaat uit twee delen: een majorfase en een minorfase.
  In de majorfase wordt de basis gelegd voor het beroep. Een leraar moet breed ontwikkeld zijn, daarom krijg je een uitgebreid aantal vakken. Tijdens de lessen vergroot je niet alleen jouw kennis, maar je leert ook hoe je die kennis op een boeiende manier overbrengt. In je stage kun je dit direct toepassen in de praktijk. De minorfase is een verdieping; je specialiseert je in het ‘jongere’ of ‘oudere’ kind en je gaat je verder profileren.

  Dit kun je verwachten in het eerste jaar

  Studieprogramma deeltijd eerste jaar

 • Werkvormen

  Naast de vaklessen ben je bezig met groepsopdrachten, excursies, cultuurevenementen, thema-opdrachten en de praktijk. Je doet heel veel ervaring op tijdens je stage. Je leert praktijkonderzoek doen en je sluit je studie af met een LIO-stage (leraar in opleiding), waarin je als bijna volleerd leerkracht, zelfstandig voor de klas staat.

 • De stage

  Op Hogeschool IPABO leer je door te doen, in je eerste jaar loop je al direct stage op een basisschool. In de praktijk pas je theorie toe en leer je nieuwe vaardigheden. Je ervaart hoe het is om leraar te zijn. Je gaat op verschillende basisscholen aan de slag. Zo ontdek je wat voor soort school en welke leeftijdsgroep het beste bij je past. Lees hier meer over het werkplekleren.

 • Studiebegeleiding

  Elke klas heeft een eigen studieloopbaanbegeleider, jouw eerste aanspreekpunt. In je lesrooster staan regelmatig SLB-bijeenkomsten gepland. Je studieloopbaanbegeleider begeleidt je zowel op groepsniveau als individueel. Daarnaast staan de vakdocenten je ter zijde. En voor eerstejaars studenten zijn er ‘studiecoaches’, dat zijn studenten uit het tweede jaar die open staan voor al je vragen.

 • Uitstroomprofielen

  In de specialisatiefase van de opleiding kies je voor een uitstroomprofiel. Bij Hogeschool IPABO kun je kiezen uit de volgende profielen:

  · Lezen
  · Rekenen-wiskunde
  · Spelend leren
  · Onderzoekend leren
  · Kritisch burgerschap en social justice

Schrijf je in voor deze opleiding

Is deze opleiding iets voor jou? Schrijf je dan direct in! Heb je meer informatie nodig over de toelatingseisen en studiekeuzecheck? Kijk dan even op deze pagina. En hier lees je alles over de stappen die je moet zetten om te starten met de studie.

Inschrijven voor de opleiding

Toelating

 • Toelatingseisen

   Voor toelating tot Hogeschool IPABO moet je in het bezit zijn van één van de volgende diploma’s: mbo-4, havo, vwo, hbo, wo of een getuigschrift dat gelijkwaardig is aan een van bovenstaande diploma’s, buitenlandse getuigschriften inbegrepen.

  Als je het benodigde diploma in het buitenland hebt behaald, moet je ook in het bezit zijn van het diploma NT2, niveau 2. De examencommissie stelt door middel van een test vast of je het Nederlands voldoende beheerst om de opleiding met goed gevolg te kunnen doorlopen. De examencommissie brengt een bindend advies uit.

  Voldoe je niet aan bovenstaande toelatingseisen en ben je 21 jaar of ouder, dan kun je deelnemen aan het 21+ toelatingsonderzoek. Ook dan gelden de aanvullende toelatingseisen vanuit het ministerie. Meer informatie vind je op deze pagina.

 • Studiekeuzecheck

  Voordat je van start gaat, maken we graag persoonlijk kennis tijdens de studiekeuzecheck. De studiekeuzecheck is een verplicht onderdeel van de toelatingsprocedure. Na inschrijving ontvang je de datum voor jouw studiekeuzecheck met een toelichting voor deze dag.

  Na afloop van de studiekeuzecheck krijg je een studieadvies. Maar uiteindelijk bepaal je natuurlijk zelf grotendeels je eigen studiesucces.

  Wil je weten wat de studiecheck precies inhoudt? Kijk dan hier.

Na de opleiding

Met je diploma kun je in verschillende beroepen en vakrichtingen terecht. Naast leraar basisonderwijs kun je denken aan:

 • werken in een sector die ligt in de sfeer van het onderwijs, zoals educatieve dienstverlening of beroepen waarin de begeleiding van kinderen centraal staat.
 • een leidinggevende functie, vanwege je vaardigheden op sociaal en communicatief gebied.
 • Wil je verder studeren?

  Dan is je diploma je entreekaart voor een volgende, aanvullende studie:

  • een hbo-master om je verder te specialiseren, bijvoorbeeld in Onderwijs & Technologie, Educational Needs, Leren en Innoveren
   of Toekomstgericht onderwijs.
  • aan een universiteit, bijvoorbeeld pedagogiek of psychologie.
  • vakspecialist bewegingsonderwijs, wanneer je graag aan alle groepen op de basisschool gymles wilt geven. Op Hogeschool IPABO kun je hier al in de minorfase een start mee maken.

Praktisch informatie

 • Open Dag

  Hoe is het om te studeren aan de IPABO?
  Hogeschool IPABO is een kleinschalige en praktijkgerichte pabo in Amsterdam en Alkmaar waar docenten en studenten elkaar persoonlijk kennen. Maak kennis met onze docenten en studenten en ontdek hoe leuk studeren aan Hogeschool IPABO is. Meld je aan voor de open dag.

 • Start van de opleiding

  In de laatste week van augustus zien we je graag bij de introductiedag. De opleiding gaat van start in september. De uiterste inschrijfdatum is 31 juli. Schrijf je je in vóór 1 mei, dan heb je automatisch toelatingsrecht indien je voldoet aan de gestelde eisen.

 • Stageplaats

  Het stagebureau zorgt het eerste jaar voor een stageplaats. Hogeschool IPABO werkt hiervoor samen met stagescholen in heel Noord-Holland. In de andere studiejaren zoek je zelf een stageplek bij een schoolbestuur waar de IPABO mee samenwerkt.

 • Studiebelasting

  Je bent naar schatting 30 à 40 uur per week met je studie bezig. Hiertoe rekenen we je contacturen op de opleiding, je vaste stagedag in de week en een deel zelfstudie.

Staat de informatie die je zoekt hier niet tussen? Kijk op deze pagina.

Inschrijven opleiding

Waarom IPABO

Hogeschool IPABO is een zelfstandige opleiding voor leraar basisonderwijs met twee vestigingen, in Amsterdam en Alkmaar. Waar je ook studeert, de lijn tussen docent en student is altijd kort. Wij vinden persoonlijke aandacht belangrijk. Samen werken we aan dezelfde missie: kinderen helpen in hun ontwikkeling, hun nieuwsgierigheid prikkelen en talenten laten groeien. In deze video vertellen onze studenten waarom het zo leuk is om bij IPABO te studeren.

Michelle

Opstaan op maandagochtend doe ik niet meer met tegenzin, omdat ik dan voor de klas met lieve kinderen mag staan.

Michelle, student
Sem Student

Een luisterend oor bieden en troosten kan soms al genoeg zijn en daar doe ik het voor.

Sem, student
Kaylee Student

Door elke dag een complimentje te geven aan kinderen maken we als leerkracht de wereld een stukje mooier

Kaylee, student

Vraag een brochure van deze opleiding aan

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*