Header image

Verdiepingscursus opleiders rekenen-wiskunde

Ben jij opleider rekenen-wiskunde aan een lerarenopleiding basisonderwijs? Heb je behoefte aan gerichte ondersteuning en scholing op het gebied van het reken-wiskundeopleidingsonderwijs? Dan is de Verdiepingscursus (beginnende) opleiders rekenen-wiskunde wat voor jou.

Ik meld mij aanDeel deze opleiding

"*" geeft vereiste velden aan

Je naam*
Ontvanger*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Informatieblad aanvragen

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Hidden
Hidden

Binnen deze cursus krijg je de mogelijkheid om te groeien in je beroep onder leiding van expertcollega’s. De cursus biedt zicht op reken-wiskundedidactiek in de basisschool en op de opleiding, legt de link tussen beide en stelt de opleidingspraktijk centraal. De afronding van de cursus bestaat uit een praktijkonderzoek dat je op de eigen opleiding uitvoert.

Inhoud en opzet

In het eerste cursusjaar wordt in de bijeenkomsten afwisselend het perspectief van de basisschool en dat van de lerarenopleiding gekozen en worden deze perspectieven met elkaar verbonden. In de bijeenkomsten komen in elk geval de volgende onderwerpen aan de orde:

 • theorie reken-wiskundeonderwijs
 • verschillende visies op reken-wiskundeonderwijs
 • professionele gecijferdheid
 • historie reken-wiskundeonderwijs in Nederland en internationaal
 • ontwikkelen wiskundige attitude
 • doelen voor rekenen-wiskunde
 • reken-wiskundemethodes voor de basisschool
 • opleidingsmateriaal rekenen-wiskunde voor de lerarenopleiding
 • leerlijnen rekenen-wiskunde
 • hogere orde vaardigheden in het reken-wiskundeonderwijs
 • toetsen van rekenen-wiskunde
 • differentiatie in het reken-wiskundeonderwijs

We sluiten het eerste cursusjaar af met een symposium waar cursisten de opbrengst van hun werk binnen de cursus presenteren.

In het tweede cursusjaar verrichten cursisten een praktijkonderzoek binnen de eigen opleiding. Vanuit de cursus wordt dit praktijkonderzoek begeleid. Cursusbijeenkomsten vormen begeleidingsmomenten en bieden gelegenheid om ervaringen binnen het praktijkonderzoek uit te wisselen.

omvang
omvang
 • cursusdata in het eerste jaar: vanaf september 2023
 • contacttijd: 10 studiedagen (10.00-16.00, inclusief lunch), 5 in studiejaar 2022-2023, 5 in studiejaar 2023-2024
 • studielast: 160 uur
 • per jaar: 5 x 6 uur = 30 uur contacttijd en 5 x 10 uur = 50 uur zelfstudie
investering
investering

€ 2.295

certificering
certificering

De cursist sluit de cursus af met een presentatie van het praktijkonderzoek.

Startdatum
Startdatum
4 september 2023

Adviesgesprek

Marcel van der Zee helpt
je bij het zetten van je
volgende carrièrestap!

Adviesgesprek aanvragen
Marcel van der Zee Studieadviseur
Header image

Rekencoördinator

Image about: incompany
Image about: maatwerk

Wil jij je sterk maken voor goed rekenonderwijs en heb je leidinggevende kwaliteiten? Dan is de post-hbo-opleiding Rekencoördinator iets voor jou. Tijdens deze opleiding leer je hoe je onder jouw beleid de kwaliteit van het rekenonderwijs optimaal bewaakt en bevordert.

Ik meld mij aanDeel deze opleiding

"*" geeft vereiste velden aan

Je naam*
Ontvanger*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Informatieblad aanvragen

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Hidden
Hidden

Meer info over de opleiding

Je geldt straks als de rekencoördinator van je basisschool, of op bovenschools niveau. Vakinhoudelijk weet je alles van rekenen en wiskunde. Je begrijpt ook hoe je op verschillende niveaus leerlingen kunt ondersteunen. Die kennis kun je als geen ander overdragen op je collega’s, die je ondersteunt bij de voorbereiding, uitvoering en evaluatie van hun rekenlessen. In samenspraak met de directie stel jij het beleid op voor het rekenonderwijs.

Onderdelen van de opleiding

Je vergroot je eigen kennis van reken- en wiskundedidactiek tijdens de bijeenkomsten rekenspecialist. Tijdens het onderdeel veranderkunde krijg je tools in handen om in de rol van coördinator je collega’s te motiveren en te ondersteunen bij het werken aan beter reken- en wiskundeonderwijs. De combinatie van rekenspecialisme met inzicht in de dynamiek van de organisatie met het onderdeel veranderkunde zorgen dat je jouw rol van rekencoördinator goed in zal kunnen vullen.

Incompany?

Maatwerk en incompany (op eigen locatie) is mogelijk. We gaan graag in gesprek om de inhoud zoveel mogelijk af te stemmen op de vraagstukken en behoeften van deelnemers en scholen.

doelen
doelen

Je werkt actief aan de verbetering van de kwaliteit van het onderwijs op je eigen school. Je stelt in samenspraak met de directie een beleidsplan op gericht op kwaliteitsverbetering en geeft samen met collega’s uitvoering aan dit plan.

doelgroep
doelgroep

Leerkrachten die werken aan de verbetering van de kwaliteit van het onderwijs en zich willen ontwikkelen tot vakinhoudelijk coördinator.

omvang
omvang

Deze module omvat 18 bijeenkomsten van 3 uur, waaronder een bijeenkomst voor presenteren. De totale studiebelasting van deze module bedraagt 336 uur.

investering
investering

De kosten per deelnemer voor de totale opleiding rekencoördinator bedragen €2.985. De opleiding Rekencoördinator  omvat twee modules rekenspecialist en één module veranderkunde. De kosten voor boeken en materialen bedragen ongeveer €250.

toelatingseisen
toelatingseisen

Afgeronde pabo-opleiding. Je ambitie is om in samenspraak met de directie de kwaliteit van het reken- en wiskundeonderwijs op jouw school te verbeteren.

certificering
certificering

Wanneer je de opleiding succesvol hebt afgerond, ontvang je het diploma Rekencoördinator.

periode
periode

Bijeenkomsten vinden plaats op woensdagen van 15.00-18.00.

Adviesgesprek

Marcel van der Zee helpt
je bij het zetten van je
volgende carrièrestap!

Adviesgesprek aanvragen
Marcel van der Zee Studieadviseur